IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екозащитници предлагат ограничителен режим за посещение на Рилските езера*

Потвърждават се данните за силно замърсяване заради многократно нарасналия брой туристи

11:07 | 02.09.13 г. 1
Екозащитници предлагат ограничителен режим за посещение на Рилските езера*

Най-много 500 души да посещават Рилските езера на ден предлагат природозащитници от Сдружение “Зелени инициативи”.

Те твърдят, че през почивните дни в района на Седемте Рилски езера в Национален парк Рила се струпват огромен брой посетители, което заплашва крехкото равновесие на уникалната екосистема на планината. Това налага спешни мерки за регулиране на туристопотока – например въвеждане на разрешителен режим за посещение.

До 2009 г. Седемте Рилски езера са посещавали не повече от 1000 души годишно, а в момента броят им е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хиляди. Активисти на сдружението потвърждават данните за заблатяване на езерата, ерозия на склоновете, силно замърсяване вследствие на многократно нарасналия брой посетители.

Това е причината да настояваме държавата да въведе ограничителен режим. Подобна практика е въведена на много места в света – Мачу Пикчу, Гранд Каньон, Хималаите, водопадите Игуасу, резерват „Кроноцки“ в Камчатка, посочват природозащитниците.

Те предлагат да се създаде експертна група към екоминистерството, която заедно с представители на неправителствения сектор да определи допустимия брой хора, които могат да посещават едновременно Седемте рилски езера. Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси. Със събраните средства може да се направи необходимото за преодоляване на вече нанесените поражения в района.

Междувременно от движението „Природата за хората“ коментираха, че проблемът със замърсяването на езерата не се причинява от хората, а от  джиповете и конете, с които се движат някои туристи. Организацията обвинява МОСВ, дирекцията на Националния парк, общината, МВР, прокуратурата, областната администрация и природозащитниците, които „не можаха да се справят с няколко местни бабаита, които бръмчат денонощно из Националния парк с раздрънканите си джипове“.

Според сдружението шумът, прахта, изгорените газове, изровените пътеки, ерозията и унищожената природа са от гумите на тези автомобили, а не от маратонките на туристите.

Още по-голяма вреда създавали конете, които според „Природата за хората“ са над 200 и са на територията на езерата от  април до октомври.

*Новината е актуализирана в 14.38 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Balcerovich
преди 10 години
Когато видя заглавие "Зелените искат" и ми настръхва косата. Всеки път измислят грандиозна нелепост, за да прокарат платените си идеи. Няма как да ограничат туристите. Това е в противовес с всички правила на хората по конституция! Освен това туристите не мърсят. Правят го местните мутри с колите си. Защо не разкарат първо тях от там. Защо при пълна забрана за моторни превозни средства в района хвърчат джипове за офроуд? Защо от тях се хвърлят пепелници, пълни с фасове по земята? Туристите си събират ***. Виждал съм го десетки пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още