IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи позиции в класацията за правене на бизнес за 2014 г.

По старата методология България заема 69 място за тази година, се казва в анализ на ИПИ

12:06 | 03.11.13 г.
България губи позиции в класацията за правене на бизнес за 2014 г.

Тази година България е на 58-мо място в класацията на Световната банка за правене на бизнес, съставяна от 2003 г. Макар в миналогодишната класация страната да се намира на 66-то място, след промяна в методологията на изчисление на индекса 58-мото място на практика тази година представлява изоставане с едно място. Това е така, защото по новата методология миналата година е трябвало да сме на 57-мо място. По старата методология България заема 69 място за тази година.

В същото време средата за правене на бизнес се е подобрила с 0,25 точки, което е недостатъчно, за да запазим или подобрим позицията си.

В категорията "Започване на бизнес" изоставаме със седем места въпреки напредъка от 0,01 точки. В момента административните процедури за започване на нов бизнес в страната са 4 на брой и отнемат 18 дена за тяхното изпълнение, а разходите са 1% от дохода на глава от населението. Единствената промяна за тази година е намаляването на разходите за започване на бизнес с 0,1%.

Все по-назад преминаваме по показателя за разрешително за строеж, след като тази година изоставаме с цели 8 места въпреки покачването на точките с 0,15.

Процедурите за неговото придобиване са 18 и са с продъжителност 104 дни. Промяната и в тази категория е по отношение на свиване разходите за придобиване на разрешително за строеж с 14,4% от дохода на глава от населението.

С три места назад страната се мести по показателя "Достъп до електричество", а точковата промяна е с 0,08 пункта нагоре. За прекарване на електричество трябва да се премине през 6 процедури за 130 дни. През последната година разходите намаляват с 20,7% от дохода на глава от населението.

В категорията регистриране на собственост страната изостава с 5 места и отбелязва незначително покачване с 0,01 точки. Въпреки седемте административни процедури времето необходимо за регистрирането е в рамките само на четиринадесет дена. За изминалата година не са изчислени никакви промени в тази категория, нито по отношение на броя процедури, нито във времето и разходите.

Достъпът до кредит все още е най-добрият показател за страната, макар че и там се отбелязва изоставане с четири места и липса на промяна в точките. Промяната по отношение а този показател е повишаването на покритието на населението от 56,3% до 61%.  Липса на промяна в точките има и по отношение на защитата правата на инвеститорите, а изоставането е с едно място.

Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още