IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи позиции в класацията за правене на бизнес за 2014 г.

По старата методология България заема 69 място за тази година, се казва в анализ на ИПИ

12:06 | 03.11.13 г.
България губи позиции в класацията за правене на бизнес за 2014 г.

Покачване с 3 места и подобрение 0,01 точки има в категорията "Плащане на данъци". В тази категория процедурите и данъчната тежест са на нива, близки до средните, но времето е почти двойно повече, което може да се обясни с недостатъчно усъвършенстваната система за електронни разплащания и липсата на взаимодействие между различните звена на администрацията.

Покачване със седем места и 1,3 точки има в международната търговия. Това е на база на намаляването на цените за износ и внос - с 151 долара намаляват разходите за износ на контейнер стоки, а с 181 долара на контейнер намаляват разходите за внос.

В категорията изпълнение на договори няма промяна нито в позицията, нито в точките или основните показатели. Времето остава слабата страна в този показател.

Изоставане с едно място има и по отношение на закриването на бизнеса, а промяната в точките е покачване с 0,95. Положителна е промяната към увеличение на възстановяваните средства след фалит до 32,7 цента за долар, но още оставаме далеч от средното за Европа - 70,6 цента за долар. И тук отново слабото място е по отношение на твърде голямата продължителност.

Като цяло се отбелязва минимална положителна промяна на точките на страната във всички категории. Изводът, който може да се направи, е, че промяната е твърде малка, за да задържи или подобри позициите, тъй като останалите страни отбелязват по-интензивна положителна промяна.

Както се вижда най-добрите места в класацията България е имала през 2008 и 2009 г., когато са съкратени множество от административните процедури. През последните години такива съкращения не се наблюдават, а и реално броят процедури вече са достигнали средния брой за Европа и Централна Азия и сега могат да се предприемат мерки по отношение на намаляването на нужното време и цената им. Най-лесният начин за това е чрез въвеждането на електронни системи за административни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още