IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се изнасят стоки в Китай?

Заможните китайци вярват повече на продукти, произведени в чужбина

09:10 | 04.11.13 г.
Как се изнасят стоки в Китай?

Facebook и Youtube са недостъпни. Много популярни са микроблоговете. Ще имате успех, ако привлечете популярни фигури, които формират общественото мнение и могат да препоръчат например произведени в България бебешки храни, каза Токач.

Промоции

Китайците обичат клубни събития, на които се опитва храна. Хърватска компания така е привлякла като клиенти мениджъри от китайски фирми – основали са хърватски клуб за любителите на вино. Потребителите харесват и безплатната доставка на продуктите.

Разлики в културата

Китайците не обичат да казват „не“ и когато европейските фирми агресивно смъкват цените, рискуват да получат продукти със занижено качество, тъй като партньорите им са предпочели да не изпуснат поръчката, предупреди експертът. Той препоръча на европейците да не действат както в Германия например - искаш ценова листа, на другия ден я получаваш и правиш поръчка, предплащаш и получаваш стоката. В Китай мениджърите първо държат да опознаят бъдещия си партньор и това става с множество срещи, обеди и вечери. Не правете поръчка, преди да опознаете хората, с които работите, съветва Токач.

Стратегии за навлизане на пазара

Вариантите са два – внос или инвестиции, каза още експертът. Вносът може да е директен със собствена експортна фирма или чрез агент/дистрибутор.

Инвеститорите могат да открият представителство, да създадат предприятие или да направят джойнт-венчър с китайски партньор. В последния случай регистрацията отнема една година.

Специалистите съветват да се проверяват внимателно китайските фирми преди да се сключат договорите – дали имат необходимите лицензии за внос или за дистрибуция, дали са в добро финансово здраве, какъв е правният им статут. Това може да стане чрез наемането на консултант, който да обиколи институциите.

Една фирма може да има лиценз за дистрибуция, но не и за внос, затова проверявайте внимателно, каза още Токач. Дистрибуторите вземат например 10% от цената на минералната вода. Ако работите с две фирми – едната с лиценз за внос, а другата – за дистрибуция, ще ви вземат 20%.

Договорите са валидни, ако имат печат, подписи по принцип не се слагат.

Защита на търговските марки

Според местното законодателство предимство има този, който пръв регистрира търговска марка. Затова експертите съветват фирмите непременно да патентоват марките си в Китай, преди да участват в търговско изложение. Иначе може да останат неприятно изненадани – дa започнат производство и да видят, че някой друг вече произвежда същата марка на местния пазар.

От 24 млн. малки и средни предприятия в ЕС, само 2500 продават в Китай. В сравнение с другите европейски страни, България, Румъния и Словакия най-малко търгуват там, стана ясно на дискусията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
BulgariaChina
преди 7 години
Българо Китайска Търговско Промишлена Палата от години се занимава с обучението на българските компании Как да изнасят за Китай. Направихме и редица семинари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Стара Загора и др. Ако искате можете да прочетете информация на http://***.bccci.net
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още