IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от земеделските евросубсидии ще бъдат насочени в кризисен фонд

Заделените средства ще служат за компенсации при кризисни ситуации, като суша и природни бедствия

16:06 | 15.11.13 г.
Част от земеделските евросубсидии ще бъдат насочени в кризисен фонд

Предвидено е част от директните плащания, които отиват за зърнопроизводители, овощари, животновъди и други да се задържат и насочват в кризисен фонд. Тези задържани средства ще служат за компенсации в случай на суша и природни бедствия. А ако през настоящата година не настъпят такива, то задържаните субсидии ще се преведат по сметките на земеделците за следващата година.

Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин днес по време на конференция за новата Обща селскостопанска политика на ЕС 2014-2020 г., организирана от в-к "Сега".

Калфин уточни, че процентът от евросубсидията, който ще отива в новия резервен фонд, трябва да бъде определен от правителството.

Около 5,5 млрд. евро са отпуснатите средства за подпомагане на българските земеделци през 2014-2020 г. Те са с около 2 млрд. евро повече спрямо настоящия програмен период. Около 70% от сумата ще отиде за плащанията за единица площ, а останалите 30% са за провеждането на допълнителни политики, свързани с младите фермери, необлагодетелствани райони, подпомагане на зеленчукопроизводство и овощни насаждения, уточни Калфин.

Новото в селскостопанската политика до 2020 г. е въвеждането на тавани на плащанията спрямо обработваемата земя. Целта е средствата да бъдат по-равномерно разпределени между земеделските производители.

Идеята на тази мярка е малките фермери, които обработват до 250 декара земя, да получат по-голяма подкрепа спрямо тези, които обработват големи площи.
 
"В Германия средно един земеделски производител взима по 50 хил. евро, докато у нас 80% от евросубсидията отива при няколко големи фермери", обясни Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още