fallback

ЕК блокира плащанията за България по ОП "Околна среда"

От началото на годината комисията е изпратила над 140 предупредителни писма на почти всички държави от EC

20:07 | 15.11.13 г. 21

Европейската комисия (ЕК) блокира плащанията за България по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщи БТА, позовавайки се на изказване на Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. 

Решението е било взето заради установени проблеми в начина на работа по програмата. Информацията показва, че са били открити слабости при системата за обществените поръчки, както и при проверките на процедурите по тези поръчки. 

ЕК отбелязва, че спирането на разплащанията е предпазна мярка, често използвана за избягване на опасността от плащане, там където съществуват опасения за законността или редовността на разходването на средства в държава от Европейския съюз.

"От началото на годината комисията е изпратила над 140 предупредителни писма на почти всички държави от Общността", уточни говорителят. 

Процедурата предвижда възобновяване на плащанията след удовлетворително прилагане на необходимите мерки. ЕК подчертава, че България показва добри общи стандарти при одита в настоящия програмен период.

Комисията добавя, че все още са необходими някои подобрения в управлението на програма "Околна среда". "България ще има нуждата да подобри процедурите по обществените поръчки и техните системи за проверка, както и да направи необходимите финансови корекции", заяви Уилър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
fallback