IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депа за отпадъци няма да получават финансиране по ОП „Околна среда“

Приоритетът за новия програмен период ще бъде водният сектор и ВиК мрежата, както и рециклирането на отпадъци, коментират от МОСВ

12:14 | 15.11.13 г.
Депа за отпадъци няма да получават финансиране по ОП „Околна среда“

Водният сектор ще бъде приоритетен за оперативната програма „Околна среда” през следващия програмен период. Предвижда се 68% от ресурса по програмата, или около 900 млн. евро, да бъде отделен за изграждане на ВиК инфраструктура, съобщи Малина Крумова, директор на дирекция „Кохезионна политика за околна среда” в екоминистерството по време на Българския икономически форум.

Средствата са недостатъчни, затова се водят разговори със земеделското министерство за финансиране на ВиК проекти и със средства по линия на Програмата за развитие на селските райони. „Разговаряме как този ресурс да се управлява максимално ефективно”, коментира Крумова.

Освен ВиК инфраструктурата, приоритет за следващия програмен период ще бъде изграждането на съоръжения за третиране на утайки от пречиствателни станции, модернизация на водоснабдителната мрежа и инфраструктура, на съпътстваща инфраструктура и т. н.

За приоритетната ос отпадъци се предвижда да бъдат отделени 18% от финансовия ресурс, което ще е над 215 млн. евро. Няма да се финансира изграждането на депа, уточни Крумова. Приоритет до 2020 г. ще бъде оптимизирането на системите за събиране и транспортиране на отпадъци, изграждането на центрове за рециклиране и производство, инсталации за третиране на битови отпадъци, на площадки за безвъзмездно предаване на битови отпадъци от домакинствата, на компостиращи инсталации.

Цели се максимално рециклиране и повторна употреба на отпадъците и минимизиране на количеството отпадъци за депониране, поясни Малина Крумова. Предвижда се и изграждане на съоръжение за третиране на опасни отпадъци чрез публично-частно партньорство, както и на съоръжения за съхраняване на пестициди – ресурсът за тях ще се управлява съвместно със земеделското министерство.

За биоразнообразие се предвижда да бъде отделен около 6% от бюджета на програмата за околна среда. Ще се финансират проекти за изграждане на посетителска инфраструктура и инфраструктура за наблюдение в резервати. Разработва се и националната рамка за действие по отношение на биоразнообразието.

Нова приоритетна ос е свързана с климата – за нея ще бъдат отделени 5 на сто от бюджета на програмата. За техническа помощ са предвидени 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още