IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска ограничаване на употребата на най-тънките найлонови торбички

Всяка година в ЕС се използват почти 100 млрд. найлонови торбички, като голяма част от тях са под 50 микрона

18:28 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК поиска ограничаване на употребата на най-тънките найлонови торбички

Ограничаване на употребата на тънки найлонови торбички за пазаруване в ЕС, предложи Европейската комисия. За тази цел държавите в общността ще могат да прилагат различни мерки, които смятат за най-подходящи - такси, национални цели за намаляване на употребата на този тип торбички или забрана при определени условия. 

Предложението на ЕК предвижда промяна на Директивата за опаковките и отпадъците от опаковки.  На първо място от държавите членки се изисква да приемат мерки за намаляване на потреблението на найлонови торбички за пазаруване с дебелина под 50 микрона, тъй като те по-рядко се използват повторно в сравнение с торбичките с по-голяма дебелина и често се изхвърлят на неподходящи места.

Другата промяна се отнася до използването на икономически инструменти, например такси, национални цели за намаляване на употребата на найлонови торбички и търговски ограничения (при спазване на правилата за вътрешния пазар, посочени в Договора за функционирането на ЕС). 

Припомняме, че в България също действа наредба за ограничаването на употребата на най-тънките найлонови торбички. Тяхната продажба се облага с продуктова такса

Потреблението на найлонови торбички за пазаруване в ЕС през 2010 г. се оценява на 98,6 млрд. броя, което означава, че всеки гражданин на ЕС използва средно 198 такива торбички на година. Голяма част от тях са тънки торбички, които в повечето случаи се използват само веднъж.

Те обаче могат да останат в околната среда в продължение на стотици години, често под формата на вредни микроскопични частици, които са особено опасни за морските организми, коментират от комисията.

Свойствата, поради които найлоновите торбички имат търговски успех — ниско тегло и устойчивост на разграждане — допринасят също за голямото им разпространение в околната среда. Те не попадат в системата за управление на отпадъците и се натрупват в околната среда, особено в моретата и океаните.

След като бъдат изхвърлени, найлоновите торбички за пазаруване могат да просъществуват стотици години. Отпадъците в морето все повече се възприемат като значително глобално предизвикателство, застрашаващо морските екосистеми и животни като риби и птици. Също така съществуват данни за голямо натрупване на отпадъци в европейските морета.

Данните за потреблението на този тип торбички в отделните страни от ЕС се различават значително, като според оценките варират от 4 торбички годишно на човек в Дания и Финландия до 466 в Полша, Португалия и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още