IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михайлова: С повече от 3 години изостава обновяването на депата за отпадъци*

За работата по съоръженията са изплатени едва 23,27% от предвиденото в програма "Околна среда"

12:57 | 29.10.13 г.
Михайлова: С повече от 3 години изостава обновяването на депата за отпадъци*

Строителството на модерни депа за отпадъци изостава с три и половина години, а забавянето е огромно, отчете във времето за парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, съобщи БТА.

Бюджетът на ос 2 на оперативна програма "Околна среда" - "Отпадъци" е 717 млн. лева, а договорените средства са  837 млн. лева, или 116%. Изплатени са 167 млн. лева, които са 23,27 на сто от общия размер на приоритетната ос. Към днешна дата в изпълнение са 19 проекта.

Въпреки това няма да успеем да изпълним индикаторите, заложени в програмата, отчете министърът.

Очаква се усвояването по оста до края на годината да достигне с натрупване 347 млн. лева, което зависи от ефективността на бенефициентите, каза министърът.

Към момента се експлоатират две регионални депа - в Ботевград - с население 52 791 жители и в София - с население 1 291 591 жители. Всички други региони, предвидени за финансиране, подготвят проектите си с много голямо закъснение, отбеляза Михайлова.

Искра Михайлова информира депутатите, че МОСВ иска от Министерството на финансите допълнително средства за изграждането на четири площадки за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, както и за четири пункта за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъци. Със средствата ще се финансират и два пилотни проекта за събиране на текстилни отпадъци, една претоварна станция, две сепариращи инсталации, осем депа за неопасни отпадъци за регионите от страната, които не са получили финансиране по ОП "Околна среда" и държавния бюджет до момента. Общата стойност на тези проекти е 53 млн. лв.

Заради бавното обновяване на депата за отпадъци Брюксел започна наказателна процедура срещу България. Модерните съоръжения трябваше да бъдат изградени до 2009 г. със средства от оперативна програма „Околна среда“, но сега целта е строителството да приключи до края на 2015 г.

По време на парламентарния контрол екоминистърът съобщи още, че до края на годината ще бъдат пуснати в експлоатация още шест ВиК обекта, финансирани по оперативна програма "Околна среда". Към началото на юли т. г. по приоритетна ос 1 /"Води"/ на програмата са договорени проекти за 4,43 млрд. лева или 161% от бюджета на направлението. Изплатените средства са 668 млн. лева или 26,61 на сто.

Министърът каза още, че има основание да сезира прокуратурата по казуса с водния проект на град Омуртаг. От 10 октомври в града е обявено бедствено положение заради липсата на питейна вода. Причините за безводието са липсата на вода във водоизточника край Кипилово поради засушаване и множеството аварии по 42-километрово трасе на водопровода.

*Новината е актуализирана в 15.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още