IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Проблемите с ОП "Околна среда" са били неглижирани от ГЕРБ

Ще бъде направен пълен преглед на одитите на оперативната програма, заяви министърът на околната среда Искра Михайлова

14:07 | 14.11.13 г.
Златанова: Проблемите с ОП "Околна среда" са били неглижирани от ГЕРБ

Проблемите с оперативна програма "Околна среда" едва ли щяха да бъдат на дневен ред, ако нередностите, за които е сигнализирала Европейската комисия преди повече от две години, не са били неглижирани от правителството на ГЕРБ. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова, като информира депутатите за откриване на процедура срещу България във връзка с направен одит на ОП "Околна среда" и опасността от анулиране на финансирането по нея.

Припомняме, че в понеделник Златанова прикова общественото внимание, като съобщи, че България е сериозно застрашена от наказателна процедура относно реализацията на Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013 г.

Още тогава тя разкри, че одит на Европейската сметна палата, проведен у нас в края на 2011 г., е констатирал груби нарушения при провеждането на обществените поръчки. Обект на одит са били договори и плащания с основни бенефициенти – общини, извършвани в периода на управлението на кабинета на ГЕРБ.

Оказва се, че предварителен доклад от одита на програмата е изпратен на българското правителство на 6 март 2012 г.

Според него са налице смесване на критерии за избор на изпълнители с критериите за възлагане на договорите за обществени поръчки – с други думи субективност при разработване на тръжните документации, така че поръчките да бъдат спечелени от предварително избрани изпълнители,.

„Като вицепремиер, отговарящ за координацията на европейските фондове, както и министърът на околната среда и водите, не сме били надлежно информирани за наследените проблеми, нито от своите предшественици, нито от отговорните длъжностни лица“, заяви Златанова.

Тя изтъкна, че задължение на изпълнителната власт е било още преди две години да уведоми общинските власти и да изпрати адекватни предварителни инструкции за прилагане на правилата за обществените поръчки.

Изказване по темата направи и ресорният министър Искра Михайлова, която по-рано тази седмица смекчи негативните прогнози на Златанова.

„Всички констатации на Сметната палата засягат периода на управлението на ГЕРБ. Това е проблемът, с който ние сега се сблъскваме. Моята задача е да информирам Народното събрание за всичко случващо се“, категорична бе Михайлова.

Тя заяви, че ще бъдат направени прегледи на одитите по ОП „Околна среда“.

„Трябва да прегледаме всичко казано като констатация. Всичко в периода на управление на ГЕРБ. Преглед на всички предложени и отхвърлени финансови корекции от страна на Европейската комисия“, допълни министърът.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още