IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Икономиката губи от сливането на почивни дни

Върнахме се към порочната практика по-малко от месец преди съответните дати те да се променят, коментира икономистът от Центъра за либерални стратегии

19:44 | 19.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Георги Ганев: Икономиката губи от сливането на почивни дни

България е една от страните с най-много почивни дни в света. Според икономисти изходът е приспадане от годишната отпуска – модел, който действа във Франция.

Програмният директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев заяви за Националното радио, че по света се ползват различни модели, но трябва да се погледне кой какви резултати дава и съобразно българските условия да се вземе решение как да бъде уреден този въпрос:

"Аз лично винаги съм бил привърженик на това да няма такива сливания на почивни дни… Върнахме се към порочната практика по-малко от месец преди съответните дати те да се променят, след като беше въведен ред почивните дни да се съобщават в началото на годината. Сега изведнъж ни се съобщава през ноември, че през декември настъпват някакви размествания и всеки, който си е правил някакви планове, ами да е мислил. Има една държава, която не се интересува от неговите планове."

Според Георги Ганев практиката със сливанията е започнала популистки:

"В България празнуването се издига в култ за сметка на работенето. И когато малка отворена икономика, при която много голяма степен от нейната стопанска активност зависи от връзките й с чужбина, а там не са чували, че съответният ден в България е почивен, дори не е и национален, се получава нарушаване на всякакви стопански връзки."

"Когато имаме обикновен ден от седмицата, който е обявен за неработен, защото се е паднал между почивни дни и празник, тогава икономиката, стопанството и националният доход, като цяло, губят", коментира икономистът.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
"И когато малка отворена икономика, при която много голяма степен от нейната стопанска активност зависи от връзките й с чужбина, а там не са чували, че съответният ден в България е почивен, дори не е и национален, се получава нарушаване на всякакви стопански връзки."Айде да не преиграваме. Който чужденец е решил да прави сериозен бизнес, си проучва такива детайли и се съобразява с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
kane
преди 10 години
На този мръсен лобист на богаташите защо изобщо му се дава поле за изява!...ако го видя на живо ще го изритам отзад...толкова съм му насъбрал ... то бива бива ама толкова да мразиш хората небива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 10 години
България е в средата на класацията за почивни дни:http://profit.bg/news/Stranite-s-naj-mnogo-pochivni-dni/nid-106305_picid-_page-4.htmlКолкото за сливането на почивни дни, то е удобство за студенти/ученици/работници, които са далеч от родните си места.За туризма също е от полза, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
buluser
преди 10 години
добре, че съм държавен сужител ... за мен ако има едно лесно - нито един работен ден в месеца - това е моята мечта ... а вие от частния сектор (които изкарвате "свежите пари") - ***!!!тъжно - но е истина ... не, че съм държавен служител, а че д-вата не мисли за реални приходи ... ПП - в частния сектор се плаща на час (обикновенно) или на ден ... така, че много ви благодарим господа управляващи - вие мислите за нас ... от сутрин до вечер ... и когато чукате предполагам, че пак за нас си мислите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
serafima
преди 10 години
Ама много е умен този вечен революционер-икономист, наследник на комунисти! Че кой трезвомислещ (или дори малкомислещ) човек не го знае? У нас това е въпрос на заиграване от страна на управляващите с електората - ББ-то се фукаше какъв комфорт създава на хората да ползват толкова почивни дни, БСП го правеше по-срамежливо и за да подкрепяла бизнеса (без да изяснява, че става дума за туризма, но не за другия бизнес).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още