fallback

Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Приходите от нея, които се оценяват на около 160 млн. лв., ще се използват като буфер в бюджета

14:34 | 30.11.13 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управляващото мнозинство e взело решение да подкрепи предложението на партия "Атака" за въвеждане на 20-процентна такса върху волтаиците с бюджета за следващата година, съобщи БНР.

Депутатът от БСП Петър Кънев изчисли, че се очакват приходи от 160 милиона лева. "Взе се решение, че ще бъде подкрепено. На цената на тока не мога да ви кажа как ще се отрази. Малко цифри само - по години инвестициите: 2010 година са инсталирани 35 мегавата мощности - перки и солари, 2011 година -135, 2012 година - 840. Очакваният ефект от тези 20 процента е около 160 милиона лева за бюджета, което автоматично, сами разбирате, ако го екстраполирате, че това са 20 процента, означава, че се касае за един пазар за около 700 милиона лева годишно. Който срещу 700 милиона лева годишно осигурява около 8 процента от потреблението на енергия в България", каза той.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че приходите от 20 процентната такса ще се използват като буфер в бюджета.

Създава се публично-инвестиционна програма, от която ще се финансират приоритетни проекти, съобщиха пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, цитирани от БТА.

Златанова обясни, че за първи път има истинска допълняемост между национално и европейско финансиране, което е основно изискване за временните бюджетни политики на ЕС. Това означава, че приоритетите за страната ще се финансират от европейските фондове, но и с националния бюджет. Петър Чобанов поясни, че няма да се създават тежки бюрократични структури заради публично-инвестиционната програма. Министерски съвет ще одобрява списъка със селектираните проекти, а сред основните критерии за одобряването на проект ще бъдат дали допринася за повишаването на икономическия растеж, за устойчивото развитие на регионите, за генериране на заетости и доходи, за конкурентоспособност на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
fallback