IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Панчев: ББД е политически инструмент за манипулиране на електората

Защитата на обществото трябва да се осигури на базата на ненасилствена солидарност, смята икономическият анализатор от ЕКИП

09:10 | 14.12.13 г. 9
<p>
	Стоян Панчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Стоян Панчев. Снимка: Личен архив

– Защо не може държавата да осигури социална защита на всички свои граждани?

Отговорът е в самия въпрос – защитата трябва да се осигури от обществото на базата на доброволно взаимодействие и истинска, ненасилствена солидарност. Другото са политически инструменти, чрез които се манипулира една или друга електорална група.

Разбира се, тези манипулации имат цена, която накрая винаги се плаща, но не от тези с красивите думи и обещанията за "защита и сигурност".

– Каква е най-добрата социална политика?

Това е тази, която се базира на истинска солидарност, не на преразпределение през бюджета. Имаме множество исторически примери за това как хората са помагали на нуждаещите се преди да има "социална" държава. Ставало е чрез благотворителност, взаимоспомагателни каси, църквата, местните общности, чрез застрахователни системи и т.н.

Всички тези системи са работели много успешно, но за съжаление в голяма степен са били избутани и задушени от политическите схеми, които имаме в момента.

– Все по-често се чуват коментари, че страната ни трябва да помисли за премахване на валутния борд. Как оценявате една подобна перспектива?

За щастие, не чувам твърде често подобни изявления, но ако има такива - това е притеснително. Валутният борд служи като спирачка или преграда пред това правителството и властта да правят поразии чрез парична политика. Той е защита срещу това централната банка да повтори фиаското от 1997 г.

Разбира се, ако премахването на борда би довело до сваляне монопола на централната банка върху парите – това е хубава идея. В този момент обаче не съм чувал много хора да излизат с толкова смели идеи.

– Станахме ли свидетели на промяна на курса на организиране на държавния бюджет или правителството продължи философията на предшествениците си?

Кардинална промяна не се забелязва, но с всяко изминало правителство виждаме по-отчетливо оттегляне от предишния консенсус около най-добрата характеристики на бюджета – малките дефицити. За съжаление, политиците обичат да харчат парите на данъкоплатците и ако не се задоволят с парите на сегашните, ще вземат заеми, които да плащат бъдещи поколения. Към това се движат и представителите на кабинета днес.

– Как оценявате последната идея на управляващата коалиция за въвеждане на необлагаем минимум?

Намирам всяка идея за намаляване на данъчната тежест за добра. Съответно философски погледнато щом едни хора ще могат да разполагат в по-голяма степен с продуктите на своя труд, това е чудесно. Намаляването на данъци е много по-добър начин да помогнеш на бедните, отколкото чрез насилствени трансфери от други работещи, под формата на социални помощи.

Притеснява ме начинът, по който ще бъде приложена – чрез връщане на части от платения данък. Това само ще създаде разход на ресурси за администрирането на този процес. Също така притеснителна е и реториката на управляващите, която ме навежда на мисълта, че може да увеличат данъците за други групи хора, което е неприемливо.

– Няма ли тази мярка да бъде несправедлива спрямо хората с ниски доходи, които обаче взимат суми над минималната работна заплата?

Несправедливо е облагането на тези хора с данъци, не това, че други са успели да избегнат институционализираната кражба. Т.е. трябва да фокусираме усилията си в това още други групи да могат да не плащат за неща, които не искат и не ползват. Не върху това да налагаме някакъв странен егалитеризъм.

Още по-важното, да се стремим да ограничаваме стремежите на депутати, министри и чиновници да харчат нашите пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
toni.bajdarov
преди 10 години
Защо инфлацията при ББД е еднократна и не вреди?! Просто е - при ББД парите първо отиват при хората под условие (кредитна карта за плащане на облагаеми сделки по ЗДДС на територията на страната), после при местния бизнес и така въртят икономиката. ББД не можеш да теглиш в брой или да си купиш чужда валута... Така се стимулира местния продукт в комбинация с мъдра политика на БНБ, която дава ценови предимства за местното пред вносното. Освен това инфлацията е налице само при въвеждане на новата висока ставка ДДС, която се плаща накрая на веригата доставки - при продажба от регистрирано към нерегистринано по ЗДДС лице - краен потребител. Това не променя призводствените цени - регистрираните по ЗДДС лица купуват с 0% ДДС при обратното му начисляване като при ВОД на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Човекът не може да съществува без да консумира. Единствено местният продукт дава обезпечение на парите, които му даваме с ББД и/или други доходи. Ето защо няма друга валидна система за финансиране на ББД освен с ДДС! Стойността на местната валута се заработва от нацията с производството на конвертируем местен продукт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Различни са моделите, но без отчитане факторите, които вредят на местния продукт, ще имаме едни пари без покритие! ДДС е единственият фактор за финансиране на ББД, който не вреди на бизнеса, доколкото се начислява обратно - като при ВОД на ЕС - регистрираните лица купуват с 0% ДДС и продават с пълната ставка на нерегистрираните по ЗДДС лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Не се бойте от инфлацията. С ББД тя работи за хората. А от друга страна - каква инфлация имаше при трилионите обществен ресурс, емитирани за спасяването от фалит на прекалено големите?! А полза някаква освен за техните мениджъри и акционери, които си получиха своите пари и останаха милиардери?! Щом за тези хора имаше, значи трябва да има и за всички останали! Докато не измислят по-добра социално-икономиеска система от капитализъм + ББД, банкерите и финансистите да мълчат или да се ориентират по вятъра, че ще ги отнесе вълната! Капитализмът има само един шанс - надстройка с ББД. Иначе отиваме на война и комунизъм с всички произтичащи от това последици... Казах! После някой да не каже, че не е знаел какво ни чака... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
toni.bajdarov
преди 10 години
Това значи задължителни за всички правила и неизбежно държавно преразпределение поради липсата на друг неутрален довереник за обществото! Най-добрата социална политика е ББД - опростена и ефективна! Това благоденствие може и трябва да се финансира само с обратно начислен ДДС с подходяща за самофинансирането на системата ставка. Всички други данъци и задължителни осигуровки следва да бъдат премахнати като вредни за конкурентноспособноста на местния продукт, защото участват в образуването на неговата себестойност! Може да останат само акцизите като ангажименти на страната в рамките на ЕС и във връзка с провеждане на "зелени" политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Не става с благотворителност! Социалната политика е гаранция за човешките права, гарантирането на които е държавен ангажимент на всички държави членки на ООН.Декларацията: http://***.ohchr.org/en/udhr/pages/Language.aspx?LangID=blgОбърнете внимание на ЧЛЕН 25Bсеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние. Tой има право на осигуряване в случай на безработица, болест, инвалидност, овдовяване, старост или други случаи на лишаване от средства за съществуване по независещи от него причини.Mайките и децата се ползват с особени грижи и подпомагане. Bсички деца, родени в брака или извън брака, се ползуват с еднаква социална защита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
rinaa
преди 10 години
И за по един хляб няма да има ако бъде приложена / боже опази / идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Идеята е толкова ***, колкото и сравняването на България със Саудитска арабия. Няма смисъл да се коментира даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
wenci
преди 10 години
От всякъде е видно ограниченото и клиширано мислене на момчето. /За справка - Саудитска арабия. / Там стимулита за работа не са се свършили, а продължават от по-високо ниво на стандарт на живот.п.с. Защо се обсъжда как нещо няма да стане, а не се обяснява подробно как ще се организира и приложи. ББД е новаторска с-*** за справяне с бедноста и ще бъде приложена в България - на всекиго по 1 хляб на ден. (предсказано е преди десетилетия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още