IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Панчев: ББД е политически инструмент за манипулиране на електората

Защитата на обществото трябва да се осигури на базата на ненасилствена солидарност, смята икономическият анализатор от ЕКИП

09:10 | 14.12.13 г. 9
<p>
	Стоян Панчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Стоян Панчев. Снимка: Личен архив

Интервюто ни с Тони Баждаров от началото на миналата седмица, в което предприемачът представи възможностите за въвеждане на безусловен базов доход (ББД) в България, провокира множество коментари в социалните мрежи и блоговете. Това ни накара да се допитаме до алтернативни гледни точки доколко възможна за реализиране на практика е идеята и какви рискове и ползи крие.

Сред големите противници на идеята за ББД е Стоян Панчев. Той е бакалавър по Стопанско управление от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър по Международна политика от University of London. Главен редактор е на платформата за икономически идеи "Експертен клуб за икономика и политика" (ЕКИП) и икономически анализатор в Emerging Markets Direct Media Holding.

Разговаряме с него за същността на социалните експерименти, кой плаща цената им и какви са перспективите пред данъчното облагане у нас.

– Г-н Панчев, интервюто ни с Тони Баждаров по повод идеята за въвеждане на ББД предизвика множество коментари в социалните мрежи. Вие сте един от застъпниците на тезата, че тази философия е невъзможна за реализиране. Защо?

Причините са много, но ще се опитам да дам кратко обобщение.

На първо място подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях. И това не само тези, които биха получавали под ББД границата (независимо каква е тя), същото важи и за множеството работещи със заплати над конкретната сума – кой би се "бъхтил" един месец за 10, 50 или 100 лв. над гарантиран доход.

Трябва да отчетем и цената на това преразпределние, защото в днешната политическа обстановка ще получим просто поредната социална програма върху вече съществуващите, само че с много по-широка база. Разходите за такова нещо ще са гигантски, а някой ще трябва да плаща.

И не на последно място, ББД ще убие всички форми на благотворителност, които свенливо са започнали да се появяват в България. Ще ни върне обратно във времето, когато, за да живееш трябва да разчиташ на големия бачо в Министерски съвет – не на собствените си усилия и подкрепата а близки, приятели и благодетели.

– Идеята за ББД включва значително покачване на паричната база. Какви ефекти би имало това върху икономиката?

Това е може би най-опасната част от цялата идея за ББД. Печатането на пари, увеличаването на паричната маса не водят до забогатяване, а само до инфлация и изкривяване на икономическите процеси. Ударът от такава стъпка ще бъде изпитан както от хората, които работят и спестяват (чиито заплати, пенсии и спестявания ще загубят от стойността си), така и от самите бенефициенти на ББД.

Победители ще са политиците, стъпили върху ББД платформата.

– Има ли все пак нещо в схемата, което можем като определим като положително?

За добро можем да приемем желанието да се помага на хората в нужда. Това обаче със сигурност не би трябвало да се случва чрез предизвикване на сериозни икономически проблеми – както би станало, ако планът за ББД се изпълни?

Може да се поспори, че един от първообразите на ББД – негативният подоходен данък (НПД) – би бил добър като идея, защото премахва повечето социални програми и ги симплифицира в една. Но ББД е доста по-крайна и зле замислена версия на НПД, като дори той самият има сериозни недостатъци, които едва ли биха оправдали въвеждането му.

И в крайна сметка, има много по-добре работещи морални и непочиващи на изземване на собственост системи, върху които трябва да се съсредоточим.

Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
toni.bajdarov
преди 10 години
Защо инфлацията при ББД е еднократна и не вреди?! Просто е - при ББД парите първо отиват при хората под условие (кредитна карта за плащане на облагаеми сделки по ЗДДС на територията на страната), после при местния бизнес и така въртят икономиката. ББД не можеш да теглиш в брой или да си купиш чужда валута... Така се стимулира местния продукт в комбинация с мъдра политика на БНБ, която дава ценови предимства за местното пред вносното. Освен това инфлацията е налице само при въвеждане на новата висока ставка ДДС, която се плаща накрая на веригата доставки - при продажба от регистрирано към нерегистринано по ЗДДС лице - краен потребител. Това не променя призводствените цени - регистрираните по ЗДДС лица купуват с 0% ДДС при обратното му начисляване като при ВОД на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Човекът не може да съществува без да консумира. Единствено местният продукт дава обезпечение на парите, които му даваме с ББД и/или други доходи. Ето защо няма друга валидна система за финансиране на ББД освен с ДДС! Стойността на местната валута се заработва от нацията с производството на конвертируем местен продукт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Различни са моделите, но без отчитане факторите, които вредят на местния продукт, ще имаме едни пари без покритие! ДДС е единственият фактор за финансиране на ББД, който не вреди на бизнеса, доколкото се начислява обратно - като при ВОД на ЕС - регистрираните лица купуват с 0% ДДС и продават с пълната ставка на нерегистрираните по ЗДДС лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Не се бойте от инфлацията. С ББД тя работи за хората. А от друга страна - каква инфлация имаше при трилионите обществен ресурс, емитирани за спасяването от фалит на прекалено големите?! А полза някаква освен за техните мениджъри и акционери, които си получиха своите пари и останаха милиардери?! Щом за тези хора имаше, значи трябва да има и за всички останали! Докато не измислят по-добра социално-икономиеска система от капитализъм + ББД, банкерите и финансистите да мълчат или да се ориентират по вятъра, че ще ги отнесе вълната! Капитализмът има само един шанс - надстройка с ББД. Иначе отиваме на война и комунизъм с всички произтичащи от това последици... Казах! После някой да не каже, че не е знаел какво ни чака... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
toni.bajdarov
преди 10 години
Това значи задължителни за всички правила и неизбежно държавно преразпределение поради липсата на друг неутрален довереник за обществото! Най-добрата социална политика е ББД - опростена и ефективна! Това благоденствие може и трябва да се финансира само с обратно начислен ДДС с подходяща за самофинансирането на системата ставка. Всички други данъци и задължителни осигуровки следва да бъдат премахнати като вредни за конкурентноспособноста на местния продукт, защото участват в образуването на неговата себестойност! Може да останат само акцизите като ангажименти на страната в рамките на ЕС и във връзка с провеждане на "зелени" политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Не става с благотворителност! Социалната политика е гаранция за човешките права, гарантирането на които е държавен ангажимент на всички държави членки на ООН.Декларацията: http://***.ohchr.org/en/udhr/pages/Language.aspx?LangID=blgОбърнете внимание на ЧЛЕН 25Bсеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние. Tой има право на осигуряване в случай на безработица, болест, инвалидност, овдовяване, старост или други случаи на лишаване от средства за съществуване по независещи от него причини.Mайките и децата се ползват с особени грижи и подпомагане. Bсички деца, родени в брака или извън брака, се ползуват с еднаква социална защита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
rinaa
преди 10 години
И за по един хляб няма да има ако бъде приложена / боже опази / идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Идеята е толкова ***, колкото и сравняването на България със Саудитска арабия. Няма смисъл да се коментира даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
wenci
преди 10 години
От всякъде е видно ограниченото и клиширано мислене на момчето. /За справка - Саудитска арабия. / Там стимулита за работа не са се свършили, а продължават от по-високо ниво на стандарт на живот.п.с. Защо се обсъжда как нещо няма да стане, а не се обяснява подробно как ще се организира и приложи. ББД е новаторска с-*** за справяне с бедноста и ще бъде приложена в България - на всекиго по 1 хляб на ден. (предсказано е преди десетилетия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още