fallback

БЕХ и Westinghouse ще правят предварителни проучвания за нов реактор

Проектът няма да ангажира бюджетни средства, категоричен беше премиерът Пламен Орешарски

15:14 | 12.12.13 г. 5

Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа споразумение с американската компания Westinghouse за предварителни проучвания по проекта за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Срокът на действие е девет месеца, през които ще бъдат съгласувани техническите и финансово-икономическите параметри на проекта.

Договорът беше подписан в присъствието на премиера Пламен Орешарски, според когото проектът няма да ангажира бюджетни средства, а ще бъде кредитиран дългосрочно от банки в комбинация и параметри, които ще бъдат уточнени по споразумението, подписано днес.

Българският премиер обаче допълни, че се надява работата да приключи по-рано и към 2016 година да започне фактическото строителство на новата ядрена мощност в Козлодуй. Електричеството, произвеждано от новата мощност няма да бъде изкупувано от държавата, а ще се продава на пазарен принцип, уточни Орешарски. 

Документът беше подписан с главния изпълнителен директор на американската компания Дани Родерик. “Westinghouse е напълно отдадена на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката“, коментира той, цитиран от Dnes.bg.

Припомняме, че вчера енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че се предвижда инвестиция от японската корпорация Toshiba до 30% от стойността на проекта и съдействие от нея и Westinghouse за получаване на външно финансиране от американската ExImBank и Японската банка за международно сътрудничество за останалите 70%.

Президентът на Westinghouse увери днес, че компанията смята да изгради у нас един проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
fallback