IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ и Westinghouse ще правят предварителни проучвания за нов реактор

Проектът няма да ангажира бюджетни средства, категоричен беше премиерът Пламен Орешарски

15:14 | 12.12.13 г. 5
БЕХ и Westinghouse ще правят предварителни проучвания за нов реактор

Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа споразумение с американската компания Westinghouse за предварителни проучвания по проекта за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Срокът на действие е девет месеца, през които ще бъдат съгласувани техническите и финансово-икономическите параметри на проекта.

Договорът беше подписан в присъствието на премиера Пламен Орешарски, според когото проектът няма да ангажира бюджетни средства, а ще бъде кредитиран дългосрочно от банки в комбинация и параметри, които ще бъдат уточнени по споразумението, подписано днес.

Българският премиер обаче допълни, че се надява работата да приключи по-рано и към 2016 година да започне фактическото строителство на новата ядрена мощност в Козлодуй. Електричеството, произвеждано от новата мощност няма да бъде изкупувано от държавата, а ще се продава на пазарен принцип, уточни Орешарски. 

Документът беше подписан с главния изпълнителен директор на американската компания Дани Родерик. “Westinghouse е напълно отдадена на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката“, коментира той, цитиран от Dnes.bg.

Припомняме, че вчера енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че се предвижда инвестиция от японската корпорация Toshiba до 30% от стойността на проекта и съдействие от нея и Westinghouse за получаване на външно финансиране от американската ExImBank и Японската банка за международно сътрудничество за останалите 70%.

Президентът на Westinghouse увери днес, че компанията смята да изгради у нас един проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Е... все на някой трябваше да е... всичко си има собственик!а този отговаря само за големите материални заобикалящи ни "неща" и е около 100 пъти по-беден от другия, който отговаря за големите нематериални заобикалящи ни "неща" - в смисъл, че единственото материално нещо което използва втория, се казва печатница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Уестингхаус в Америка е на Рокфелер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Краят на протестите настъпи. Поне на платената им част. Колко ни е струвало, тепърва ще узнаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dreamer
преди 10 години
Интересно какви американци са Westinghouse. Собственост:Toshiba (87%) KazAtomProm (10%) - правителството на КазахстанIHI (3%) - японска компания за тежко машиностроенеТ.е. получаваме японски реактор с руско (пардон казахстанско гориво)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
"Westinghouse е напълно отдадена на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката"Муааахахахаха! Чак ме просълзихте, мили хора от Уестингхаус!И последно чий ще е този енергоблок? На Уестингхаус и Тошиба или на българската държава? Ако получател на кредита за изграждането е БЕХ и собствеността върху блока е негова, то каква е разликата с това, което предлагаха руснаците? И те предлагаха кредит на БЕХ, а Боце врещя до небето че трябвало той или държавата, която тогава беше негова, да извади 20 млрд. лева!Оти ручахме жабетата за Белене тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още