fallback

Получаваме над 15 млн. евро за обществено здраве до 2017 година

Средствата са за репродуктивно, детско и психично здраве и преодоляване на неравенствата между групите потребители

13:11 | 13.12.13 г.

България подписа споразумение по програма „Инициативи за обществено здраве“, по което страната ни ще получи 15,78 млн. евро до 2017 година.

Средствата са предназначени за управление на здравеопазването, репродуктивно, детско и психично здраве и преодоляване на неравенствата между групите потребители. Целта е да се стимулира икономическото развитие на новите държави-членки на ЕС.

Над 7,7 милиона евро са по Норвежкия финансов механизъм, 5,65 милиона от Европейското икономическо пространство и 2,3 милиона евро е държавното съфинансиране.

„За мен е голяма чест да присъствам на подписването на програмата, целта на която е подобряване на общественото здраве и намаляване на здравните неравенства. Програмата беше представена за одобрение през декември 2012 година. За съжаление, се забави подписването, но благодарение на екипите, които работеха, днес то е факт”, каза здравният министър Таня Андреева, цитирана от "Фокус".

По думите й, българското здравеопазване има много проблеми и се нуждае от сериозна финансова подкрепа.

По думите на министъра тази програма ще подобри качеството на здравните услуги и ще покаже ангажираността и на неправителствените организации, с които ще работи министерството. „За мен е важно да се изградят регистри на социално значимите заболявания, защото това е началото на контрола върху тях“, подчерта Андреева.

Предвижда се най-много средства да бъдат заделени за подобряване на услугите за психично здраве, като бюджетът там е 1 милион евро. Мерките, които ще бъдат взети, са свързани с подобряването на компетенциите на общопрактикуващите лекари за идентифициране и лечения на общи психични разстройства. Допустими кандидати ще бъдат всички държавни психиатрични болници, лечебни заведения, медицински университети, общини и неправителствени организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
fallback