IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Получаваме над 15 млн. евро за обществено здраве до 2017 година

Средствата са за репродуктивно, детско и психично здраве и преодоляване на неравенствата между групите потребители

13:11 | 13.12.13 г.
Получаваме над 15 млн. евро за обществено здраве до 2017 година

България подписа споразумение по програма „Инициативи за обществено здраве“, по което страната ни ще получи 15,78 млн. евро до 2017 година.

Средствата са предназначени за управление на здравеопазването, репродуктивно, детско и психично здраве и преодоляване на неравенствата между групите потребители. Целта е да се стимулира икономическото развитие на новите държави-членки на ЕС.

Над 7,7 милиона евро са по Норвежкия финансов механизъм, 5,65 милиона от Европейското икономическо пространство и 2,3 милиона евро е държавното съфинансиране.

„За мен е голяма чест да присъствам на подписването на програмата, целта на която е подобряване на общественото здраве и намаляване на здравните неравенства. Програмата беше представена за одобрение през декември 2012 година. За съжаление, се забави подписването, но благодарение на екипите, които работеха, днес то е факт”, каза здравният министър Таня Андреева, цитирана от "Фокус".

По думите й, българското здравеопазване има много проблеми и се нуждае от сериозна финансова подкрепа.

По думите на министъра тази програма ще подобри качеството на здравните услуги и ще покаже ангажираността и на неправителствените организации, с които ще работи министерството. „За мен е важно да се изградят регистри на социално значимите заболявания, защото това е началото на контрола върху тях“, подчерта Андреева.

Предвижда се най-много средства да бъдат заделени за подобряване на услугите за психично здраве, като бюджетът там е 1 милион евро. Мерките, които ще бъдат взети, са свързани с подобряването на компетенциите на общопрактикуващите лекари за идентифициране и лечения на общи психични разстройства. Допустими кандидати ще бъдат всички държавни психиатрични болници, лечебни заведения, медицински университети, общини и неправителствени организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още