fallback

С приходите от ВЕИ таксата ще се подпомагат социално слаби

Правителството работи по проблемите в енергийния сектор, но ще е нужно време, за да се преодолеят грешките от управлението на ГЕРБ, твърди депутатът от БСП

10:06 | 17.12.13 г. 7

Част от постъпленията от таксата от 20% върху приходите на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници ще отиват за подпомагане на граждани, които са в затруднено положение, каза в ефира на Bulgaria On Air депутатът от БСП Красимир Янков.

По думите му е необходимо да се помогне на по-бедните семейства през зимния период, тъй като именно тогава са най-големите разходи за отопление.

Според него производителите на ВЕИ у нас няма да пострадат от 20-процентната такса, тъй като с толкова ще бъде намалена данъчната им основа при начисляването на дължимите налози.

„Правителството предприема редица мерки за справяне с проблемите в енергийния сектор, но ще е необходимо време, за да се преодолеят грешките от управлението на ГЕРБ“, каза още Янков. По думите му е трудно да се определи какъв е размерът на дефицита в енергийната система, защото тя е много динамична.

„Част от него е покрит в момента от 500 млн. евро облигационен заем, който беше изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Анализите до момента обаче подсказват, че този заем не е е достатъчен“, посочи депутатът.

Той уточни, че четиригодишното изтискаване на сектора по времето на кабинета „Борисов“ и декапитализирането на основни дружества, които са част от системата дава своето отражение.

„Проблемите не са от скоро, но при управлението на ГЕРБ се задълбочиха. Например, решението на Симеон Дянков 80% от дивидентите на дружествата, вместо да останат в тях и да се използват за инвестиции, да влизат в държавния бюджет, беше пагубно. Целта на управляващите в момента е да се спре тази декапитализация, за да може да бъде възстановен инвестиционния ритъм в енергетиката“, допълни Красимир Янков.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
fallback