IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е подаването на декларации за имотно състояние онлайн

НОИ въвежда нови четири електронни услуги за гражданите

16:57 | 17.12.13 г. 1
Възможно е подаването на декларации за имотно състояние онлайн

Гражданите вече могат да подават декларации за своето семейно и имотно състояние, както и за годишния доход на член от семейството изцяло онлайн. Тази услуга е една от четирите нови електронни услуги, разработени от Националният осигурителен институт (НОИ). Те вече вече са достъпни на официалния сайт на институцията, съобщиха от НОИ.

Услугите са активни от 16 декември и са достъпни в рубриката Е-услуги/Административни услуги.

С помощта на втората услуга пък ще се декларират семейни обстоятелства, водещи до прекратяване на пенсията.

Онлайн вече е възможно подаването на заявление за издаване на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки. Тази услуга обаче е платена, съгласно тарифата за НОИ, като заявлението се подписва с електронния подпис на осигурителя лично или от упълномощено от него лице. 

Онлайн декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица пък е четвъртата нова електронна услуга на НОИ. Тя цели намаляване на административната тежест за гражданите и е изцяло безплатна. Заявлението се подписва от лицето с електронния му подпис или се защитава чрез ПИК, издаден от институцията.

Припомняме, че през октомври институтът пусна други 4 електронни услуги, две то тях отново свързани с пенсионното обслужване на потребителите. 

С новите четири продукта, анонсирани днес, броят на разработените и внедрени от НОИ през 2013 г. електронни услуги стават общо 17. От тях 14 са административни и три - справочни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
По време на неосъществилия се комунизъм, поради окупиране на идеята от комунистическата партия, какви декларации се подаваха за имотно състояние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още