IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна справка за социално осигуряване предлага НОИ

Услугата е достъпна само при наличие на персонален идентификационен номер

12:45 | 01.08.13 г.
Електронна справка за социално осигуряване предлага НОИ

Нова справочна електронна услуга „Справка за статус на социално осигуряване” е достъпна през интернет страницата на Националния осигурителен институт от 31 юли, съобщават от НОИ.

Справката може да се направи в рубрика Е-услуги/Справки по ЕГН и персонален идентификационен номер - ПИК/Справки за социално осигуряване.

Електронната услуга дава възможност на осигурените лица да проследят своя статус на социално осигуряване за периода от 1997 година досега. Справката е изготвена на база на информацията, която е подадена в Регистъра на осигурените лица.

След въвеждане на вярна комбинация от ЕГН и ПИК статусът на социалното осигуряване се визуализира във вид на таблица от оцветени в зелено и червено клетки. Те са  попълнени със знаци  „+”  и  „-”, съответно при наличие или липса на данни за социално осигуряване, подадени за лицето в Регистъра на осигурените лица за съответния месец и година.

Причините за липсващи данни в справката могат да бъдат неподадени декларации в НАП от работодател или от самоосигуряващо се лице, несъответствие в ЕГН/ЛНЧ на подадените декларации от работодател, а също така и отпаднало или ненастъпило основание за осигуряване на лицето.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още