IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три нови електронни услуги за справки пуска НОИ

Осигурителите и самоосигуряващите се могат онлайн да получават информация за осигурените от тях лица

16:51 | 13.05.13 г.
Три нови електронни услуги за справки пуска НОИ

От днес Националният осигурителен институт (НОИ) разширява списъка с електронни услуги, предлагани през интернет страницата на институцията, с три нови, съобщават от института.

Всички осигурени лица вече могат по електронен път да подават заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсия за избран от тях период. За изпращането на заявлението се изисква електронен подпис или ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ.

Потребителите на осигурителна информация ще имат достъп до две нови справочни услуги. "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване" дава възможност на осигурителите и самоосигуряващите се да получават детайлна информация за осигурените от тях лица. Чрез нея те ще могат да следят етапите и състоянието, до което е достигнала обработката на документите, представени от тях в териториалните поделения на НОИ.

"Преизчисляване на стаж към трета категория труд" е другата нова е-услуга от групата на справките, информират от НОИ. Тя е в помощ на работодателите и служебните лица, преценяващи правото и изготвящи документите за пенсиониране и на осигурените. След въвеждане на данните системата прави автоматично преизчисляване според нормативните изисквания към трета категория труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още