fallback

България е дала мандат на ЕК да води преговори с Русия за "Южен поток"

Икономическият министър Драгомир Стойнев не е успял да се срещне днес с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер

12:48 | 18.12.13 г. 9

България е дала мандат на Европейската комисия (ЕК) да води преговори с Руската федерация за проектогазопровода “Южен поток”, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Икономическият министър Драгомир Стойнев е предоставил писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, с което страната ни дава мандат на Брюксел да води преговорите за реализацията на проекта.

Днес Стойнев беше на посещение в Брюксел и трябваше рано сутринта да се срещне с Йотингер. Графикът на еврокомисаря обаче е бил променен и разговорите между двамата са отложени за началото на следващата година, уточняват от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че в началото на декември Еврокомисията предупреди, че двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” - между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство. Комисията поиска споразуменията да бъдат предоговорени.

Оказа се, че още през август ЕК е изпратила становище за проблемите и несъвместимостите на проекта с еврозаконодателството, съобщи по-късно говорителят на Йотингер Марлене Холцнер.

Последва спешно посещение на Драгомир Стойнев в Брюксел, след което беше решено да се даде мандат на ЕК да преговаря с Русия за реализацията на проекта. Очаква се преговорите да започнат през февруари или март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
fallback