IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Междудържавните договори за "Южен поток" са над правото на ЕС

Москва е готова на диалог за намиране на решение предвид и интересите на ЕС

18:12 | 10.12.13 г.
Медведев: Междудържавните договори за "Южен поток" са над правото на ЕС

Междуправителствените споразумения за строежа на газопровода „Южен поток“ са с предимство пред законодателството на ЕС, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, съобщи ИТАР-ТАСС.

След среща със словенския премиер Аленка Братушек Медведев изтъкна, че Европа ще получи газ по „Южен поток“ в съществуващите срокове. "Не се съмнявайте", увери той.

„От гледна точка на международното право актовете на ЕС за страните членки са национално законодателство“, припомни Медведев. „От гледна точка на международното право междуправителствените споразумения със страни от ЕС (Словения, България и други, през чиято територия ще мине "Южен поток") са актове на международното право, а в международното право и в правото като цяло действа принципът за предимство на международното право пред националното законодателство", допълни Медведев, цитиран от БТА.

Русия обаче е готова на диалог за търсене на взаимноприемливи решения, заяви още Медведев. „За да не влизаме в клинч, ние ще проведем консултации, за да вземем предвид и интересите на ЕС, и да изпълним нашите решения за „Южен поток“, каза руският премиер, цитиран от РИА Новости.

Медведев каза също така, че всяко национално законодателство трябва да носи полза, а това не се е случило с третия енергиен пакет в ЕС. „Третият енергиен пакет имаше добри цели, но в резултат се създават само проблеми“, каза руският премиер.

Той посочи, че Москва многократно се е обръщала към Брюксел с предложения по този повод и в момента чака отговор.

От своя страна словенският премиер Братушек заяви, че „Южен поток“ е много важен проект за Словения, стойността на словенския участък е 1 милиард евро и като член на ЕС трябва да изпълнява изискванията на неговото законодателство. Братушек обаче смята, че съществуващите проблеми трябва да бъдат решени в диалог между Русия и ЕС. Тя посочи, че Унгария, България и Словения са се договорили да излязат със съвместна позиция по проекта.

Руското енергийно министерство съобщи на 6 декември, че е получило официално писмо от Европейската комисия за необходимостта от преразглеждане на договорите, сключени с транзитните страни за строителството на газопровода „Южен поток“.

На 5 декември Европейската комисия препоръча на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още