IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вигенин: "Южен поток" не зависи от Европейската комисия*

Поректът не е спрян, изпратени са въпроси относно реализацията му, категоричен е външният министър

09:48 | 07.12.13 г. 8
Вигенин: "Южен поток" не зависи от Европейската комисия*

Проектът „Южен поток” не зависи от Европейската комисия, а от двустранните отношения между „Газпром” и отделните държави в ЕС, заяви категорично външният министър Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

Той изрази своето учудване по отношение на изявленията от Брюксел и забележките, че договорите за изграждането на газопровода противоречат на европейското законодателство. Външният министър коментира, че следващата седмица българското правителство ще анализира внимателно съобщенията, а проектът не е спрян от Брюксел, а само има поставени въпроси по него.

„Не би трябвало да има притеснения, но ако се налага – ще предоговорим условията”, заяви Вигенин и добави, че това ще забави реализацията на проекта.

Според него „Южен поток” е важен проект за България и Европа, а работата по него се осъществява на базата на отношенията между „Газпром” и няколко държави от ЕС. Той допълни, че тръбите определено ще накърнят интересите на Украйна, но от друга страна България ще има директен достъп до руски природен газ, без да се налага преминаване през територия на други държави.

Припомняме, че по-рано през тази седмица Брюксел изрази своите опасения, че споразуменията за „Южен поток” във всички държави от ЕС са сключени в нарушение на европейското законодателство. Сред проблемните точки са собствеността на мрежата – „Газпром” ще бъде едновременно и доставчик, и собственик на газопровода, което не е позволено от законите в ЕС, както и ограниченият достъп на трети доставчици до газопровода.

„За нас е важно не само руски, но и френски или германски фирми, например, да могат да доставят газ по „Южен поток”, коментира говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер преди дни.

Тя допълни още, че през февруари от ЕК са изискали документите по проекта от страните членки, а през август са изпратили писма, в които ясно са описали своите опасения по казуса.

"Бих се радвал, ако българското правителство беше съобщило за проблемите, а не Брюксел", заяви малко по-късно днес в ефира на Дарик радио европейският депутат Ивайло Калфин. Според него в момента решение на казуса е дерогация, каквато е била договорена по проекта "Северен поток". 

Според Светослав Малинов, също депутат в ЕП, посочи, че в края на октомври е имало обща среща между българските власти и "Газпром" в Брюксел. Тогава са били посочени проблемите пред проекта. "Само две седмици по-късно България прави първа копка", коментира той. 

Според него сега ще има сериозен натиск от страна на руската страна и "Газпром" проектът да продължи - да бъдат правени инвестиции и да се изграждат съоръжения. Когато се стигне до анулиране на проекта от страна на ЕС, Русия ще ни съди, прогнозира още Малинов. 

* Информацията е допълнена с мненията на Ивайло Калфин и Светослав Малинов по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Господин Вигенин, самата ЕК заявява, че тя не може да спре изграждането на Южен паток. Тя само ще наложи санкции( разбирай глоби) на страните подписали неотговарящия на европейското законодателство Южен паток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Силата на манипулацията прави мнозинството да е от маймунски тип. А понеже тя се провежда чрез субективизма, най-лесната проверка за намиране на провеждащия е -> ТОЗИ който препоръчва, прокарва и налага субективизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Силата е в мнозинството, което явно е от маймунски тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"Вигенин: "Южен поток" не зависи от Европейската комисия" - еми целта тук е логически очеизвадна! Първо маймунеско ще бъде облъчен на местно ниво, че в името на неговото добро, ще стане нещо по най-добрия начин по едни критерии, а после от горе - на по-глобално ниво (ЕС), ще му бъдат наложени санкции затова че не се е съобразил с правилата (и приетите преди това УЖ по собствено желание - щото никой не го е питал) критерии на "глобалноТО ниво" - ЕС... - идеята е маймунеското да е винаги в губеща, плащаща и глобявана позиция, последваща непрестанната нужда от неговото спасяване за сметка на всички негови права и собственост, които "ЯВНО" той не може да управлява и няма право да притежава... - вменява му се излишество и ненужност чрез СУБЕКТИВИЗМА! - а всички читатели и писатели тук, могат да тестват себе си, до колко са уязвени от всеобщата цел, именно самоанализирайки се - дали ТЕ приемат, въвеждане на нови такси или данъци или ограничения... Ако отговора е ДА, значи е победен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Батя
преди 10 години
Тоя *** е рядко нагъл тип!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
MrSi
преди 10 години
Двуличието на Европейската комисия надхвърля всякакви граници.Цитат : " Газпром ще бъде едновременно и доставчик, и собственик на газопровода ". Тогава защо не спрете Северен поток ? Вероятно Европа няма интерес малки страни от периферията да участват в големи проекти. Това гарантира бедност и зависимост от подаяния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още