fallback

Маршрутните линии в София ще намалеят три пъти догодина

Повечето пътници предпочитат да използват метрото, признава председателят на транспортата комисия към СОС

16:04 | 19.12.13 г.

Председателят на транспортата комисия към Столичния общински съвет (СОС) Радослав Тошев прогнозира, че маршрутките "лека полека ще си отидат", тъй като повечето пътници предпочитат да използват метрото.

Освен това предстои и откриването на третия метродиаметър, което се планира за 2015 година.

Още през ноември стана ясно, че плановете на Столична община вървят в посока намаляване на маршрутните линии.

„Актуализирахме маршрутните линии в зависимост от втория метродиаметър и от бъдещия трети метродиаметър. Премахнахме преминаването на маршрутките през идеалния център. Обявяваме конкурс за 17 линии, надявам се до месец-два да се явят превозвачи, които да ги обслужват. Предимство ще имат  превозвачите, които кандидатстват с нови микробуси”, обясни Радослав Тошев. 

През настоящата година в столицата работят общо 49 линии. Според него вече е отпаднала необходимостта от повечето от линиите, тъй като маршрутките са станали довеждащ транспорт до метростанции и други автобусни линии за по-дълги разстояния.

„В повечето градове в Европа има малки автобусчета, но те са в целостта на обществения транспорт. Ние също бихме искали да го направим така, но тогава поне с 20-30 милиона лева би се повишила сметката на обществения транспорт. Общината не дава никакви пари за маршрутния транспорт”, обясни Тошев.

Няма да има промяна в цената на билета на маршрутките. Те остават до 1,50 лева, като някои от превозвачите предлагат около 1 лев билет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
fallback