IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАИ проверява техническото състояние и на маршрутките в столицата

Автобусите в София "са на максимум 8 години", посочи заместник-кмета по транспорта Любомир Христов

11:59 | 23.06.11 г.
ДАИ проверява техническото състояние и на маршрутките в столицата

Инспекторите от Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) проверяват техническото състояние на маршрутките в столицата, съобщи пред съветниците от Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, пише БТА.

Поводът беше питане от страна на общинския съветник от БСП Георги Кадиев, свързано с изпълнението на превозите на пътници по разписания от републиканската транспортна схема от Столичната община.

Фандъкова посочи, че е поискала от транспортното министерство освен проверките на автобусите по автогарите, да се проверяват и маршрутките.

По думите на Кадиев в момента автобусите в София са стари – на по-малко от 10-20 години. Думите му обаче бяха опровергани от кмета на столицата, която посочи, че в изискванията за конкурса е било записано те да не са на "възраст" повече от 5 години.

Според Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в Столичната община, "възрастта" на автобусите в момента е елементарна математика, предвид на това че изискването към датата на конкурса е тя да е била максимално 5 години.

„След като от 2008 година са изминали три години това означава, че максималната "възраст" на автобус е осем години“, каза Христов.

Зам.-кметът посочи още, че причината за прекратените до момента договори на превозвачи не са само заради неизпълнение на ангажимента за доставка на нови автобуси. „В момента се прекратяват и договори на превозвачи, които не изпълняват разписания от София към останалите градове, тъй като за тези часове липсват пътници и те не извършват курсовете“, каза той. Направено е предложение до министерството на транспорта за актуализиране на квотата на София в републиканската транспортна схема, каза още Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още