IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира пенсионното дружество "Алианц" за нелоялна конкуренция

Дружеството ще трябва да плати малко над 104 хил. лева заради нарушението на закона

13:24 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК санкционира пенсионното дружество "Алианц" за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на малко над 104 хил. лева  на пенсионното дружество „Алианц България” заради нелоялна конкуренция.

Проверката на регулатора е по искане на конкурентното дружество ING Пенсионноосигурително дружество.
Анализът е показал, че в периода 26.06 – 05.09. 2011 година „Алианц България” е приело екземпляри на заявленията на осигурени лица без нотариално заверен подпис на заявителите. В последствие подписите са били заверени, но без присъствието на лицата, които са ги положили.

По този начин пенсионното дружество е извършило нарушение по смисъла на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), отбелязва КЗК. На практика, чрез своите посредници, ПОД „Алианц България” се възползва от незаконосъобразното нотариално действие и отнема клиенти на ING.

От КЗК определят тези действия като нелоялно привличане на клиенти, макар и от „Алианц” да отричат обвиненията и да определят твърденията на своя конкурент като „уронване на доброто име и престижа на дружеството".

От КЗК допълват, че нарушенията са доказани недвусмислено  и на „Алианц” е наложена имуществена санкция от 104,2 хил. лева - 0,5% от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2012 година.

От Комисията по финансов надзор (КФН), които също коментират казуса, съобщават още, че в периода 1 януари 2010 – 1 януари 2012 година срещу пенсионното дружество „Алианц” са били подени 218 жалби и 41 сигнала, свързани с процедура по прехвърляне на средства.

При определяне на размера на санкцията регулаторът е взел предвид и това, че противоправното поведение е имало реално увреждащ ефект и върху други конкуренти, се казва още в становището на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още