IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация - София": По-високите сметки за парно са заради реалния отчет

25 жалби за завишени сметки са получени в Министерството на икономиката и енергетиката

17:47 | 27.01.14 г. 2
"Топлофикация - София": По-високите сметки за парно са заради реалния отчет

Единични жалби  са получени в "Топлофикация - София" за високи сметки за декември 2013 година. Сметките са нормални – 74% от абонатите на дружеството дължат до 150 лева за декември. Вътрешна проверка е извършена за сметките над 250 лева, които са общо около 4%. 

При тези случаи обаче става дума или за много големи жилища, или абонатите са минали на месечен отчет, коментираха от дружеството пред Investor.bg.

"Преминаването на месечен отчет всъщност е една от причините за завишените сметки – абонатите вече плащат реално потребената енергия, а не прогнозен дял. Топлинните счетоводители са уведомили също така и свои клиенти за промяна на прогнозните дялове в началото на отоплителния сезон. Сега те проверяват всички уреди и заявления за „нулев прогнозен дял“, уточниха от „Топлофикация – София“.

Част от високите сметки,за които от дружеството са получили жалби от свои клиенти, се дължат именно на повишен прогнозен дял от страна на топлинните счетоводители. 

Малко по-рано от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че са получили 25 жалби от абонати на „Топлофикация София“  само през последните няколко дни. Оплакванията са за завишени сметки, които столичани са получили за потребената топлинна енергия за декември 2013 година.

В съобщението на МИЕ е включено и искане от страна на министър Драгомир Стойнев проблемът с всички сметки да стане приоритетен за Столичната община като принципал на топлинното дружество.

„Очевидно в системата на отчитане на топлинна енергия и в работата на топлинните счетоводители има съществени пропуски и не е контролирана адекватно“, заявява още енергийният министър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
tuti fruti
преди 10 години
Много нагли, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
tuti fruti
преди 10 години
Много нагли, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още