IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са причините за високите сметки за парно

След като СОС изтеглил новите общи условия на „Топлофикация-София“, лишил гражданите от възможност да плащат по-малко

10:41 | 28.01.14 г.
Кои са причините за високите сметки за парно

Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил изненадващо общите условия на „Топлофикация - София“ в началото на януари, след като миналата година ги е утвърдил и внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С това си действие реално е ощетил гражданите от възможности като отпадането на лихвите върху прогнозните сметки, например. Реакцията на столичните общинари бе обявена от Еленко Божков пред bTV, който е член на комисията.

„Февруари, под натиска на гражданите, СОС възлага на „Топлофикация-София“ със свое решение да изготви нови общи условия. Някъде юни те ги утвърждават и ги внасят в ДКЕВР. Разглеждаме ги на открито заседание, на което обаче не дойдоха ръководителите на Топлофикация София, канихме и кмета Йорданка Фандъков 2-3 пъти – никакво внимание. След което, най-изненадващо, сега в началото на януари оттеглят внесените от тях общи условия – лишават хората от възможностите. Блокира се работата и въвеждането на новите общи условия. Няма никаква санкция на СОС за изтеглянето. Те самите бяха предложили да отпаднат лихвите за прогнозни сметки. Лишават гражданите от възможността да не плащат за нероден Петко, както ги караха”, обясни Божков.

Според него някой иска да пази статуквото, каквото е, както и да се търси възможност за намаляване на загуби от неправилна експлоатация. По думите му съществуват няколко възможни причини за губене на енергия и високи сметки за парно през топлия декември месец – дистанционното отчитане, което обаче също предоставя прогнозни сметки, „прословутото” дялово разпределение, индивидуалните разпределители, топломерът и абонатната станция.

Еленко Божков каза още, че през 2013 година три пъти са се увеличили жалбите за високи сметки за парно в сравнение с 2012 година. В момента те са 8000, като към тях влизат и тези срещу ЕРП-тата.

Елизабет Павлова от топлофикационното дружество уточни, че става въпрос за жалби от цялата минала година при 430 000 клиенти. Също така заяви категорично, че "черни сметки", които да компенсират загубите, няма.

Еленко Божков разясни, че ДКЕВР като регулаторен орган има право да наложи и да приеме нови общи условия за „Топлофикация - София“ на закрито заседание. Той не уточни обаче кога ще се случи това. „За да гарантираме интересите на гражданите, сме постановили три проверки на „Топлофикация - София“ – на начина на присъединяване, има една голяма по лицензионните условия, по които работи, и тази, която е свързана с жалбите и с повишените сметки”, посочи Божков.

От топлофикационното дружество коментираха пред Investor.bg, че сметките за декември 2013 година са нормални – 74% от абонатите на дружеството дължат до 150 лева за декември. Вътрешна проверка е извършена за сметките над 250 лева, които са общо около 4%. При тези случаи обаче става дума или за много големи жилища, или абонатите са минали на месечен отчет, обясниха от дружеството.

"Преминаването на месечен отчет всъщност е една от причините за завишените сметки – абонатите вече плащат реално потребената енергия, а не прогнозен дял. Топлинните счетоводители са уведомили също така и свои клиенти за промяна на прогнозните дялове в началото на отоплителния сезон. Сега те проверяват всички уреди и заявления за „нулев прогнозен дял“, уточниха още от „Топлофикация – София“.

Част от високите сметки, за които от дружеството са получили жалби от свои клиенти, се дължат именно на повишен прогнозен дял от страна на топлинните счетоводители.

Малко по-рано от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че са получили 25 жалби от абонати на „Топлофикация София“ само през последните няколко дни. Оплакванията са за завишени сметки, които столичани са получили за потребената топлинна енергия за декември 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още