IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд ще разгледа иска на Плевнелиев за таксата за ВЕИ*

Докладчик по делото е председателят на Конституционния съд Димитър Токушев

19:09 | 30.01.14 г.
Конституционният съд ще разгледа иска на Плевнелиев за таксата за ВЕИ*

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искът на президента Росен Плевнелиев относно таксата в размер на 20% за производителите на енергия от възобновяеми източници.

Припомняме, че на 13 януари президентът сезира съдът относно законосъобразността на таксата и дали тя не е в нарушение на принципите в Конституцията.

Конституирани като заинтересовани страни по делото са Народното събрание, Министерският съвет, министъра на финансите, министърът на икономиката и енергетиката, министърът на околната среда и водите, Върховният административен съд, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Българската фотоволтаична асоциация, Българската ветроенергийна асоциация.

Като страни са привлечени още Сдружение „Съюз на производителите на екологична енергия-BG“, Центърът за изследване на демокрацията и Институтът за модерна политика, посочва в съобщение съдът.

Докладчик по делото е председателят на Конституционния съд Димитър Токушев.

На заседанието днес съдиите установиха, че са сезирани от легитимен субект (по чл. 150 от Конституцията), а цитираните текстове не са били предмет на разглеждане досега, поради което делото беше допуснато за разглеждане по същество. 

Темата беше коментирана и от председателя на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова в ефира на Bulgaria On Air.

„Инвеститорите в сектора на  възобновяемите източници сме обнадеждени”, каза тя и допълни, че разчитат на справедливо решение на Конституционния съд.

Според Русенова въвеждането на таксата е по-скоро популистко решение и аргументите, че с приходите ще се покриват задължения на НЕК не са достатъчно добре обосновани. Още повече, че изчисленията показали, че приходите от таксата ще са 150 млн. лв., а задълженията на НЕК - 2 млрд. лева,допълни още тя.

По думите й решението е показателно за липсата на воля за реформа в енергетиката и за нежелание за „прекъсване на корупционните схеми в сектора и конкретно в БЕХ и НЕК”. Тя подчерта, че таксата е поредното решение, създало хаос в енергийната сфера, чийто ключов проблем е липсата на ясна стратегия.

Изказването на икономическия министър, че таксата ще намали корпоративния данък на ВЕИ производителите е „смехотворно”, коментира Русева. Тя се обоснова с думите, че ВЕИ секторът не „формира печалба през първите 10 до 15 години и е абсурд да се отнемат от приходите на един такъв бизнес”.

* Информацията е допълнена с мнението на Меглена Русева от Българската фотоволтаична асоциация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още