IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Методиката за таксата за ВЕИ-мощности още не е готова

Конституционният съд днес трябва да обяви дали таксата противоречи на текстовете на Конституцията

12:55 | 30.01.14 г.
Методиката за таксата за ВЕИ-мощности още не е готова

Работна група между Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерството на финансите все още разработва методиката, по която да бъде събирана таксата в размер на 20% за производителите на енергия от възобновяеми източници.

Очакванията са необходимата схема да бъде готова до края на март, а първите постъпления от таксата да са през април, обясни председателят на ДКЕВР Боян Боев, цитиран от агенция „Фокус”. Той уточни, че по закон таксата трябва да бъде събирана на тримесечие, което означава, че няма да има забавяне.

Боев не можа да направи и прогноза какъв ще е размерът на постъпленията от новата такса и допълни, че не е правен разчет, който „до някаква степен съвпада с прогнозируемата стойност”.

Междувременно днес Конституционният съд трябва да разгледа иска на президента Росен Плевнелиев по казуса. Припомняме, че според Плевнелиев таксата за ВЕИ-производителите противоречи на текстове от Конституцията.

Премиерът Пламен Орешарски обаче вече обяви, че дори и таксата да бъде отменена от съда, правителството ще намери начин  да наложи такса за сектора, а според енергийния министър Драгомир Стойнев тя е ключова за балансиране на енергетиката.

Такса в размер на 20% върху приходите на производителите на електричество от възобновяеми източници беше въведена в последния момент, по време на второто четене на закона за бюджета в парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

Въпреки че текстовете, внесени от "Атака", получиха сериозни критики от производителите на ток от ВЕИ и от опозицията в Народното събрание, таксата беше одобрена във финалния вариант на Закона за бюджета за 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още