IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Единен енергиен пазар в ЕС прави цената на тока достъпна

Схемите за подпомагане на ВЕИ-прозводители трябва да се преразгледат, препоръча енергийният министър на среща в Рим

13:09 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойнев: Единен енергиен пазар в ЕС прави цената на тока достъпна

Държавите в ЕС трябва да имат възможност сами да определят енергийния си микс, така че енергията да е на достъпни цени, а доставките да са гарантирани. Един от инструментите на тези цели е единният енергиен пазар в общността.

Завършването на проекта и правилното функциониране обаче зависи от изграждането на съответната енергийна инфраструктура.

„Ето защо навременното изпълнение на общите проекти е от първостепенно значение“, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на министерската среща „Приятели на индустрията“, която се провежда в Рим, пише пресцентърът на МИЕ.

Стойнев изказа и своята теза, че е необходимо да се преразгледат и схемите за подпомагане на производителите на енергия от възобновяеми източници, тъй като в момента те повишават цената на електроенергията. Приоритетно трябва да е и изграждането на нови електропроводи и подобряване състоянието на националните електропреносни мрежи, за да се намалят загубите от пренос и разпределение, допълни още той.

Сигурността на енергийните доставки остава ключов фактор за гарантиране ръста и конкурентоспособността на европейската икономика, подчерта още Стойнев в изказването си в панела, посветен на енергетиката. Той защити и проекта "Южен поток", който в момента е обект на преговори между ЕС и Русия. 

„Проекти като „Южен поток“ са важни за осигуряване на сигурността на доставките на природен газ за Югоизточна Европа“, подчерта Стойнев и допълни, че изграждането на газопровода ще стимулира икономическия растеж като създаде хиляди работни места и възможности за развитие в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още