fallback

България се утвърждава като добро място за автомобилната индустрия

Над 10 хил. души работят в сектора у нас, отчете президентът Росен Плевнелиев

12:50 | 04.02.14 г. 2

България се утвърждава като добро място за автомобилната индустрия, посочи президентът Росен Плевнелиев при подписването на Споразумение за сътрудничество между автомобилните клъстери на България и на Федералната провинция Саксония.

За по-малко от две години българският автомобилен клъстер представлява вече 19 компании (производители на автомобили и на компоненти) и над 10 хил. служители, посочи Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на Президентството. Броят на работните места расте непрекъснато, а има и много нови проекти на водещи производители на автомобили и компоненти. 

В Европейския съюз автомобилният сектор създава близо 12 милиона работни места за висококвалифицирани и добре платени специалисти. Производството на автомобили нараства и България има сериозен потенциал за развитие в областта през следващите години, каза още държавният глава.

В Саксония се произвеждат половин милион автомобили годишно. В провинцията са изградени около 80 изследователски института и университета и 450 доставчици за автоиндустрията. Свои производствени мощности там имат концерните Volkswagen, BMW и Porsche.

По време на официалната церемония при подписването на документа българският държавен глава обърна внимание на промени в Закона за средното професионално образование, предвиждащи дуална система за обучение в България. Те трябва да бъдат приети, а дуалната система - да бъде въведена възможно най-бързо.

„Няма да спра да повтарям колко е важно младите хора да получат възможност за практика и за съзнателен избор на професия“, обясни още президентът Росен Плевнелиев.

Президентът на Автомобилен клъстер България д-р Тил Трукенмюлер открои като успешно развитието на сектора у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
fallback