IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се утвърждава като добро място за автомобилната индустрия

Над 10 хил. души работят в сектора у нас, отчете президентът Росен Плевнелиев

12:50 | 04.02.14 г. 2
България се утвърждава като добро място за автомобилната индустрия

България се утвърждава като добро място за автомобилната индустрия, посочи президентът Росен Плевнелиев при подписването на Споразумение за сътрудничество между автомобилните клъстери на България и на Федералната провинция Саксония.

За по-малко от две години българският автомобилен клъстер представлява вече 19 компании (производители на автомобили и на компоненти) и над 10 хил. служители, посочи Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на Президентството. Броят на работните места расте непрекъснато, а има и много нови проекти на водещи производители на автомобили и компоненти. 

В Европейския съюз автомобилният сектор създава близо 12 милиона работни места за висококвалифицирани и добре платени специалисти. Производството на автомобили нараства и България има сериозен потенциал за развитие в областта през следващите години, каза още държавният глава.

В Саксония се произвеждат половин милион автомобили годишно. В провинцията са изградени около 80 изследователски института и университета и 450 доставчици за автоиндустрията. Свои производствени мощности там имат концерните Volkswagen, BMW и Porsche.

По време на официалната церемония при подписването на документа българският държавен глава обърна внимание на промени в Закона за средното професионално образование, предвиждащи дуална система за обучение в България. Те трябва да бъдат приети, а дуалната система - да бъде въведена възможно най-бързо.

„Няма да спра да повтарям колко е важно младите хора да получат възможност за практика и за съзнателен избор на професия“, обясни още президентът Росен Плевнелиев.

Президентът на Автомобилен клъстер България д-р Тил Трукенмюлер открои като успешно развитието на сектора у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Я по-сериозно!Прави конструктивни коментари!Стига ни НС и телевизията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още