IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорите за стаж бяха одобрени на първо четене от Народното събрание

Депутатите отхвърлиха предложенията на ГЕРБ и Атака за промени в Кодекса на труда

12:50 | 06.02.14 г.
Договорите за стаж бяха одобрени на първо четене от Народното събрание

Народните представители приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, които засягат основно стажовете на младежи до 29 години, със завършено образование, но без опит, пише БТА.

Идеята беше внесена от Министерския съвет, а промените изпълняват препоръките на Съвета на ЕС за създаване на „Младежка гаранция“. Така в Кодекса на труда вече ще бъде предвидена нова правна фигура – трудов договор за стаж, който ще се сключва само с младежи със завършено средно или висше образование.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ договор за стаж да може да бъде сключен и с учащи. Социалният министър Хасан Адемов обясни, че препоръката на Съвета на ЕС е подобни договори да бъдат сключвани само със завършили средно или висше образование. Освен това учащите младежи могат да започнат стаж като част от образователните програми на учебните заведения, допълни той.

Хасан Адемов обясни, че това е стъпка към опосредстването на пътя между образование и бизнес.

Приетият законопроект регламентира още продължителността на стажовете (между 6 и 12 месеца), както и условието договор за стаж с едно лице да бъде сключван само веднъж. Младежите ще могат да бъдат наемани само на длъжности, които съответстват на придобитата от тях квалификация.

В 14-дневен срок след края на стажа работодателят ще издава препоръка, с която младежите могат да удостоверяват придобитите умения.

Народните представители отхвърлиха още и предложението на „Атака“ за гаранции за изплащане в пълен размер на трудовите възнаграждения и полагащите се обезщетения за работещите. Националистите настояват работодателите да бъдат солидарно отговорни с длъжностните лица за забавени или неполучени в пълен размер заплати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още