IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ сезира ЕК и ЕП за разпределението на парите от публичната инвестиционна програма

Финансовият министър отрече, че проектите са одобрявани според политическата принадлежност на кметовете

21:12 | 07.02.14 г. 2
ГЕРБ сезира ЕК и ЕП за разпределението на парите от публичната инвестиционна програма

ГЕРБ ще сезират Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП) за разпределението на 500-те млн. лева от публичната инвестиционна програма на правителството.

Това съобщи лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов, цитиран от БТА, в Казанлък, на работна среща на кметове, депутати и областни координатори на политическата сила.

Пренебрегването на определени общини и кметове от ГЕРБ или подкрепяни от ГЕРБ ясно показва и отношението на правителството към развитието на тези региони и игнориране на интересите на над 60 на сто от българските граждани, които живеят и работят там, коментира Борисов.

Междувременно финансовият министър Петър Чобанов отрече, че одобряването на проектите е зависело от политическата принадлежност на кметовете. В писмо до Борисов, разпратено и до медиите, Чобанов посочва, че регионалното развитие е един от основните приоритети на правителството и целта на публичната инвестиционна програма е да започне своевременно разрешаването на проблеми, трупани с години.

“Големият интерес и проектна готовност на общините за кандидатстване за ресурс от публичната инвестиционна програма е положителен сигнал за правилния подход на правителството за разпределяне на публичния ресурс”, допълва финансовият министър, като подчертава, че е отворен за диалог с общините.

На заседанието на Министерския съвет в сряда стана ясно, че са разпределени 499 млн. лева от бюджета на програмата (общо 500 млн. лева). 78,3 млн. лева се разпределят за проекти в областта на ВиК и управление на отпадъците. За транспортна инфраструктура ще бъдат дадени 104,6 млн. лева, а за проекти за социалната инфраструктура – 197,5 млн. лева.

Публичната инвестиционна програма е част от бюджет 2014 г. Средствата са за проекти на общини и министерства с цел развитие на регионите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 7
Сините камъни
преди 10 години
"""""""Все неща, които са крайно необходими след злополучното управление на ББ.""""""""Като те чете човек остава с впечатление, че България е създадена 2009....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
alexx
преди 10 години
Интересно. 1. Само за Варна има към 50 млн лв заделени, а кметът е ГЕРБ. Гледам и за други общини, управлявани от ГЕРБ, са отделили не малки суми. 2. Не разбрах чий ще го дирят ЕК и ЕП, когато те не дават нито лев. Това не са еврофондовете, а пари от бюджета, с които се разполага правителството, както намери за добре. За добро или за лошо. Значи излиза, че ББ просто се оплаква на "моля, другарката" :) 3. Гледам и агент Гоце се включил в хора. Докато на ББ очевидно му са откраднали играчката "строим България", то за Гоце залогът дали ще го бъде в политиката въобще след евроизборите. Че се е прицелил в 3 мандата, а може да остане с на геврека дупката. Абе забавно е. 4. И ББ, и Гоце изпускат един много важен момент, щото явно акълът им е толкоз. Този фонд на Орешарката има за цел не просто да се строи нещо, а да се раздвижи икономиката по места, и да се създава заетост. Все неща, които са крайно необходими след злополучното управление на ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още