IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпуска 40 млн. лева за гаранции при студентско кредитиране

За 4 години са изтеглени малко над 13,7 хил. студентски заема, съобщи просветният министър Анелия Клисарова

15:43 | 12.02.14 г.
Правителството отпуска 40 млн. лева за гаранции при студентско кредитиране

40 млн. лева ще отпусне кабинетът за гаранции при студентското кредитиране за 2014 година, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова след заседанието на Министерския съвет. Според нея няма промяна в размера на средствата спрямо миналата година. 

Четири банки в момента дават заеми на млади хора за тяхното висше образование. Лихвите по тях са в размер на около 7%, а задълженията започват да се изплащат, след като младежите завършат и започнат работа. Студентите сключват договор с висшето училище и така се гарантира, че заемите ще бъдат изплатени.

Припомняме, че студентското кредитиране стартира от 2010 година. Оттогава досега взетите кредити за висше образование са малко над 13,7 хил. Статистиката показва, че студентите взимат кредит на стойност около 2 000 лева за плащане на студентски такси. За издръжка по време на следването средната стойност на кредита е около 3 000 лева.

Студентското кредитиране е част от политиката повече млади хора да бъдат включени във висшето образование и да го завършат. При тях безработицата е 4,5%, коментира още Клисарова.Тя припомни, че в стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020 година е заложена целта около 36% от българите във възраст 20-35 години да са висшисти.

С решение на правителството, взето днес, ще се увеличи субсидията на държавните висши училища с 21,4 млн. лева. 5,4 млн. лева от тях ще бъдат насочени към педагогическите, природните, техническите и инженерните науки. Така издръжката на един студент в тези специалности ще се повиши, за да бъдат стимулирани университетите да отпуснат повече места в тях.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още