IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК отпуска близо 190 хил. лв. за ин витро процедури, започнали през 2013 г.

От началото на тази година финансирането на дейностите по асистираната репродукция е задължение на Министерството на здравеопазването

12:38 | 17.02.14 г.
НЗОК отпуска близо 190 хил. лв. за ин витро процедури, започнали през 2013 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще осигури средства за заплащане на дейностите за асистирана репродукция, започнали през миналата година. Надзорният съвет на касата е решил да бъдат отпуснати близо 190 хил. лева от резерва за неотложни разходи, съобщават от институцията.

Ще бъдат увеличени средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ за дейности за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. и ще бъдат завършени през 2014 година, в частта, която е извършена през миналата година, уточняват от касата.

В Закона за бюджета на НЗОК за 2014 година са предвидени средства за дейностите по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. и завършили през тази година в частта, която е извършена през миналата година в размер на 1 млн. лв. С тях здравната каса следва да заплати освен част от дейностите, започнали през миналата година и приключващи през 2014 година, и всички дейности по асистирана репродукция, започнали и завършили през 2013 година.

За декември миналата година изпълнителите на болнична медицинска помощ, сключили договор с касата за този вид дейност, са отчели почти 1,2 млн. лв., което е с близо 190 хиляди лева повече от предвиденото.

Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) са извършили проверки на лечебните заведения за начина, по който са изразходвани средствата над предвидените в бюджета, посочват от НЗОК. 

Припомняме, че от началото на тази година финансирането на дейностите по асистираната репродукция е задължение на Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още