IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Ин витро" се връща в здравното министерство през 2014 г., потвърди Андреева

Представители на лекарското съсловие не са съгласни да се намалява потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери

15:52 | 15.10.13 г.
Фонд "Ин витро" се връща в здравното министерство през 2014 г., потвърди Андреева

„Имунизациите и интензивните грижи през 2014 г. ще бъдат заплащани от бюджета на НЗОК, а инвитро процедурите - от Министерството на здравеопазването”, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева. 

Другите две дейности, които са ангажимент на държавна политика - интензивните грижи и ваксините, също трябваше да преминат към МЗ, както беше преди години. От думите на Андреева обаче стана ясно, че "по нейна преценка" тези две пера остават към здравната каса. 

Става дума за дейности, които в предишните години бяха „скандално” прехвърлени от бюджета на Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - репродукция, интензивни грижи и ваксини. „Тези три дейности трябва да бъдат върнати към Министерството на здравеопазването. Ще се предвиди ресурс за тях”, категорична бе Андреева през юли.

По темата за бюджета за 2014 година Андреева каза, че ще се работи за подпомагането на малките общински болници, които се намират на труднодостъпни места, ще се обърне особено внимание на спешната помощ, както и на намаляването на потребителската такса при посещение при личен лекар. Предложението е за пенсионери тя да бъде намалена от 2,90 лв. на 1 лв., каза здравният министър. 

Разликата ще бъде поета от Министерството на здравеопазването, което ще превежда парите по това перо на НЗОК. В бюджета на министерството за следващата година са заложени пари за тези плащания, потвърди министърът, като припомни, че тази стъпка е залегнала още като предизборно обещание и реализирането й не е нещо учудващо.

Представители на лекарското съсловие обаче не са съгласни с предложената промяна.

От Българският лекарски съюз коментираха, че е неприемливо потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери да стане един лев от следващата година, защото това ще натовари допълнително данъкоплатците.

„Това са средства, които ще бъдат изплащани - ако пенсионерът плати 1 лев, а останалото ще го плати държавата чрез Министерството на здравеопазването от данъци. Държавата плаща малко и за деца, и за пенсионери и чрез тази идея ще се натоварят допълнително данъците на останалите хора”, каза председателят на организацията д-р Цветан Райчинов пред БТА

„За мен лично това са популистки мерки, тъй като тази такса е част от издръжката на лекарските кабинети и донякъде регулира достъпа до семейните лекари, които и без това са натоварени”, допълни д-р Райчинов.

Въпросът с намаляването на потребителската такса на 1 лев за пенсионерите ще бъде обсъждан отново, след като стане факт, каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.

Той обясни, че от централата на БСП са обяснили, че се обсъжда тази идея, но тя ще се реализира, ако има средства в държавния бюджет, с които да се покрие разликата до 2.90 лв. Все още няма окончателно решение и чакаме, за да видим какво ще се предложи", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още