IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Ще има пари за ин витро, интензивни грижи и ваксини в бюджета на МЗ

Допълнителни 5 милиона лева да бъдат отпуснати на Министерство на здравеопазването след актуализацията на бюджета

14:11 | 12.07.13 г. 1
Андреева: Ще има пари за ин витро, интензивни грижи и ваксини в бюджета на МЗ

Здравният министър Таня Андреева е получила уверение от премиера Пламен Орешарски за обезпечаване на връщането на финансирането на медицински дейности, които са държавен ангажимент, към бюджета на министерството. Това стана ясно от изказване на Андреева, цитирано от агенция „Фокус”.

Става дума за дейности, които в предишните години бяха „скандално” прехвърлени от бюджета на Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - репродукция, интензивни грижи и ваксини. „Тези три дейности трябва да бъдат върнати към Министерството на здравеопазването. Ще се предвиди ресурс за тях”, категорична е Андреева. Тя уточни, че Фонд „ин витро” ще се върне към Министерството на здравеопазването през 2014 година.

„В момента даваме предложенията си и аз съм говорила с премиера Орешарски и с финансовия министър Чобанов...За здравеопазване ще има пари, имам обещание", каза още тя. 

Прехвърлянето на дейности от здравното министерство към касата започна от 2011 година. От началото на 2012 г. здравната каса започна да плаща за медикаментите за пациенти след трансплантация, с редки заболявания и за хормоналната терапия при онкологични заболявания, а от началото на тази година – ин витрото, ваксините, интензивното лечение в болниците, ПЕТ-скенера за онкоболните и още няколко дейности.

Министерството на здравеопазването очаква да получи около 4-5 милиона лева допълнително след актуализацията на държавния бюджет, каза още министърът. Окончателното разпределение на допълнителния финансов ресурс ще стане през есента.

Извънредните средства ще бъдат похарчени за субсидии за лечебни заведения,  за изграждането на регистър за социално-значими заболявания, надграждане на националния регистър за новородени с модул за недоносени  и други.

Андреева посочи, че до май бюджетът на министерството е разходван изцяло и „никой не е мислил какво ще се прави през второто полугодие на годината”.

По отношение на поетия ангажимент за субсидиране на по-малките общински лечебни заведения в отдалечените райони здравният министър потвърди, че ще бъде осъществено през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
jelenski
преди 10 години
това е много добре. Здравеопазването е една от най-засегнатите от кризата и управлението на ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още