IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неправителствени организации и лекари искат бюджетът за ин витро пак да мине към МЗ

От началото на годината, откогато здравната каса пое финансирането, парите се бавят, но от касата твърдят, че клиниките не отчитат дейност

12:48 | 29.03.13 г.
Неправителствени организации и лекари искат бюджетът за ин витро пак да мине към МЗ

Неправителствени организации и лекари настояват бюджетът за ин витро процедурите отново да мине към Министерството на здравеопазването (МЗ).

В края на миналата година с промени в Закона за здравното осигуряване финансирането на Фонда за асистирана репродукция, чрез който се подпомагат семейства с репродуктивни проблеми да имат собствено дете, беше прехвърлено от здравното ведомство към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според Радина Велчева от фондация "Искам бебе" обаче от началото на годината, откогато касата трябва да заплаща процедурите, финансирането се бави критично, предаде БТА.

Велчева посочи, че за периода януари-март миналата година са били разпределени 2 млн. лв., а за същия период тази година не са постъпили никакви средства.

Междувременно от здравната каса съобщиха, че имат готовност да сключват договори с изпълнителите на ин витро процедури и да заплащат извършваните от тях дейности, но от началото на годината само една клиника е отчела извършени през януари процедури на 3 жени на стойност 7 хил. лева, които са били заплатени в срок. За февруари нито една клиника не е отчела към НЗОК извършена дейност, посочват от институцията.

„Институцията има готовност да заплаща за дейностите по асистирана репродукция, но това може да стане само след подаден отчет от съответните лечебни заведения“, пише в съобщението на касата.

„През 2013 г. средствата, предназначени за асистирана репродукция, са в размер на 15 млн. лв. Процедурата по кандидатстване не е променена и се извършва в Център „Фонд за асистирана репродукция“ към Министерството на здравеопазването. Единственото ново условие е, че кандидатстващите за нея трябва да са здравноосигурени“, посочва се в съобщение на касата.

Днес председателят на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве д-р Петър Матеев обяви, че на Общото събрание на организацията на 9 март всички присъствали специалисти по репродуктивна медицина са подписали меморандум, в който настояват за прехвърлянето на финансирането на дейността им от здравната каса към фонда.

Лекарите освен това настояват дейностите им да бъдат обявени за високотехнологичен процес, тъй като в професията им все по-широко навлизат постиженията на молекулярната биология, лазерните и оптичните технологии.

Директорът на фонда д-р Николай Лалев обясни, че в момента връчва заповедите за финансиране на ин витро процедури на жени, подали документи през юни миналата година. По думите му от 1 април 2009 г., когато фондът започна да действа, до днес са родени 3000 бебета ин витро. За този период са били подадени близо 20 хиляди молби за асистирана репродукция, като над 15 хиляди двойки са получили шанс да започнат процедурата. Всеки
месец към програмата интерес проявяват между 350 и 400 двойки, допълни Лалев.

Според д-р Матеев около 270 хил. двойки в България имат репродуктивни проблеми. Същевременно се отчита, че през 2012 г. е регистрирана най-ниската раждаемост в страната с 62 000 родени деца, което е с около 20 хиляди по-малко в сравнение с 2009 г., припомни специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още