fallback

Отстъпката от данъка за колите може да се окаже нулева

Отстъпката се ползва след удостоверяване на евростандарта, за което обаче се плаща такса

10:37 | 19.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател

За да ползваме отстъпка от данъка на автомобила си, трябва да удостоверим на какъв евростандарт отговаря той. За около 800 000 автомобила в София обаче липсва информация за евростандарта, информира "Нова телевизия".

До петък Столична община ще качи изчисление на данъците за 2014 г. Така онлайн ще може да се проверява с ЕГН и партиден номер задълженията и евростандартът на колата. Ако се окаже, че в базата данни липсва графата за евростандарта, трябва да се провери има ли го нанесен на големия талон на автомобила. Масово обаче стандартите не са вписани на големия талон. 

В такъв случай следва да се вземе служебна бележка от производителя или официалния вносител за евростандарта, като се заплаща административна такса. Това на практика може да обезсмисли отстъпката.

Намаление от 50% на данъка ползват автомобилите с мощност на двигателя до 74kw и с еврокатегории евро 3 и евро 4. За колите с евро 5 и евро 6 отстъпката е 60 на сто. 

За автомобил, произведен между 2000 и 2009 г., с максимална мощност 100 конски сили,  данък МПС би следвало да бъде 75,50 лева. Ако се извади удостоверение за евростандарт, данъкът намалява наполовина - 37 лева. За целта обаче се плаща между 20 и 30 лева за изваждане на удостоверението. "Ако се добави разхода за гориво и загубеното време, сметката показва, че ползата за тази година е нулева”, обяснява Иван Антров, маркетинг мениджър на фирма вносител на коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback