IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмяната на данъчната отстъпка за колите с катализатори не е съгласувана с общините

Около един милион собственици на автомобили ще плащат по-голям данък от догодина, изчисли зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов

16:49 | 07.10.13 г.
Отмяната на данъчната отстъпка за колите с катализатори не е съгласувана с общините

Естествено е да се работи за подобряване на екологичните качества на превозните средства в страната и да се създадат стимулите за това. Въпросът е дали точно този стимул е най-подходящият за подновяване на парка от моторни превозни средства. Този коментар направи заместник-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов по повод промените в Закона за местните данъци и такси.

Промените не са били съгласувани по никакъв начин с общините, заяви Барбалов.

„Имах възможност да се запозная от страницата на Народното събрание с предложените изменения в закона, и съжалявам, че те не бяха подобаващо консултирани нито с общините, нито с хората, които в крайна сметка също са много заинтересовани от това какви данъци ще плащат”, обясни Барбалов пред агензция "Фокус".

По неогови думи с тази промяна, законодателят ще увеличи данъчната тежест за хората. По данни на КАТ регистрираните у нас автомобили са над 3,3 млн., от които около една трета са с катализатор. Това означава, че около един милион собственици на автомобили ще плащат по-голям данък от догодина.

А как би се отразило повишението на данъците на автомобилите на събираемостта на данъците на Столична община, той посочи, че на този етап е трудно да се каже. "Това, което е сигурно, е че в последните 1 - 2 години работим доста сериозно по подобрението на събираемостта и имаме резултати", уточни Барбалов.

Произведените между 2000 и 2009 г. автомобили да са с по-малка екоотстъпка от годишния данък. Вместо досегашните 50% намаление за тези коли, то ще е 30 на сто. Колите с или без катализатор, произведени преди 2000 г., остават отново без облекчения от годишния налог, предвижда Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още