IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община е събрала с 12 млн. лв. повече до края на август на годишна база

От 1 септември заработи единна система, позволяваща местните данъци и такси в София да се плащат за всички райони, за които се дължат

20:36 | 09.09.13 г. 1
Столична община е събрала с 12 млн. лв. повече до края на август на годишна база

С 12 млн. лева повече приходи от местни данъци и такси е събрала Столична община към 31 август в сравнение със същия период на миналата година. Данните съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи как функционира новата система, която обединява базата данни на всичките 22 данъчни администрации в София.

От 1 септември всеки гражданин на София може да направи справка или да плати всички свои местни данъци и такси за територията на цялата Столична община в района, който му е най-удобен. Припомняме, че до този момент ако гражданин притежава имоти в два или три различни столични района (или дори повече), трябваше да посети данъчните администрации във всичките райони, за да може да плати таксите си.

По думите й с тази система хората се насърчават да си плащат сметките. Според нея столичани са насърчени да внасят данъците си най-вече защото виждат какво се случва с техните пари.

„Това са парите, които всъщност софиянци плащат за по-добри улици, по-добри училища и детски градини, така че според мен това е най-важното", каза Фандъкова.

Фандъкова заяви, че приходите от данъка за продажбите и сделките с имоти са с над 5 млн. лв. повече, спрямо същия период на миналата година. По думите на столичния кмет това означава, че има раздвижване на пазара. Същото се отнася и за приходите от строителни разрешителни - през тази година бележат ръст от над 1 млн. лв.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов посочи, че от въвеждането на системата за онлайн плащане на данъците са платени 1,2 млн. лв. Същевременно почти 5 млн. лв. са платени през пост-устройствата из столицата.

"Виждаме, че софиянци са възприемчиви към нововъведенията и затова се опитваме да отговаряме на техните изисквания", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Имат ли избор? - то направо да се уповръщаш от толкова хубаво!==================================================="Според нея столичани са насърчени да внасят данъците си най-вече защото виждат какво се случва с техните пари." - думата "случва", кърти мивки навсякъде! Кой може да види как му се крадът парите?... много са малко тези! Но употребата на "случва" не променя смисъла, а само излъчването на манипулацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още