IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% от общините вдигат местните данъци и такси

Пловдив е градът с най-голямо увеличение на местните налози

12:05 | 21.01.13 г.
10% от общините вдигат местните данъци и такси

По данни на Националното сдружение на общините в България в десет процента от общините в страната кметовете и общинските съвети са увеличили местните данъци и такси. Тук попадат големи градове и области като Пловдив и Варна. Ако не директно с по-високи ставки като промили, това става с презониране на жилищните квартали, съобщава bTV.

Пловдив е градът с най-голямо увеличение на местните данъци. Скачат чувствително не само данък сгради, но и такса "смет" и таксите за автомобилите. От 20 на 50 лева е увеличена таксата за кучета. Поскъпнали са и картите за транспорт, таксите за ясли и детска кухня.

Във Варна данъците са повишени скрито - чрез презониране на квартали. Така стотици имоти са попаднали в по-престижни зони, които плащат и много по-високи налози.

Данъците за смет се увеличават чувствително и в Добрич, Горна Оряховица, Ямбол и Балчик. В община Каварна са повишени налозите за жилищните сгради и са намалени тези за бизнеса. В други общини са увеличени туристическите такси.

Най-сериозно увеличение на налозите тази година има при общинските такси за смет. Оправданието на повечето кметове и общински съвети, е че тази година те трябва да плащат много по-големи отчисления за отпадъците, които се изхвърлят на сметищата и за сепариращи инсталации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още