IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Христов: Автомобилите над 100 к. с. също трябва да ползват данъчни отстъпки

Промените в Закона за местните данъци и такси, засягащи автомобилите, са козметични, според експерт от Асоциацията на вносителите на автомобили

12:42 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Х. Христов: Автомобилите над 100 к. с. също трябва да ползват данъчни отстъпки

Промените в облагането на автомобилите с промените в Закона за местните данъци и такси са козметични. Те  няма да поощрят потребителите да  купуват по-нови и екологични коли. Това каза пред "Фокус" Христо Христов, член на Изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Припомняме, че с измененията на закона данъчно облекчение ще ползват собствениците на превозни средства, съобразно екостандартите за емисиите парникови газове. Собствениците на автомобили, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6, ще ползват 50 на сто отстъпка, но само ако двигателят е до 100 конски сили. В същото време се отменя отстъпката за коли с катализатор, която досега беше 50%.

Христов изчисли, че данъците на старите автомобили ще се увеличат с от 10 до 30 лева. Той одобрява тази мярка, тъй като според него е парадоксално най-старите автомобили да са с най-нисък пътен данък.

Все пакq според Христовq промените са крачка напред и тя се налага поради няколко причини – на практика, не може да се докаже, дали една кола е с действащ катализатор.  Има автомобили, които ползват тази преференция, но техните катализатори не работят. Освен това автомобилите от стандарт Евро 3, снабдени с катализаторни устройства, са вече на възраст над 15 г. и не е нормално да ползват каквито и да било преференции, твърди експертът.

Той допълни, че всички автомобили, които са произведени след 2005 г., са със стандарти Евро 5 и Евро 6. Тези стандарти са обвързани освен с екология и с определени директиви за безопасност, така че те не са само екологични.

Христо Христов заяви, че не е съгласен новите данъчни облекчения да важат само за автомобили до 100 к. с., тъй като по-мощните машини били с добро оборудване по отношение на  сигурността. Затова според него няма логика да има ограничение в мощността, за да ползваш някаква преференция.

„В момента преференция ползват само автомобилите до 74 киловата. Става така, че автомобил, който покрива стандарт Евро 6, а е 75 киловата, не ползва никаква преференция“, аргументира се той.

Разумно е да се намали пътният данък на мотоциклетите, те се ползват само шест месеца в годината. Специализираните МПС-та също могат да се обвържат с евростандарт, защото при тях данъкът е фиксиран от 50 лева до 250 лева, допълва експертът.

По данни на бранша сега най-много автомобили се внасят от Италия и Германия. Основно се търсят автомобили между 4000 и 10 000 лева, на около 10  г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още