IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за местните данъци минаха на първо четене

Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев обеща по текстовете да се работи между първо и второ четене

11:27 | 22.10.13 г.
Промените в Закона за местните данъци минаха на първо четене

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Парламентът първоначално не прие на първо четене законопроекта и се наложи прегласуване. 

Депутатите се бавят с приемането на данъчните закони от миналата седмица. Причината са бурните дебати в залата, както и вторият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Част от предложенията предизвикват много коментари вече трети пленарен ден. Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС пое ангажимент по текстовете да се работи между първо и второ четене. 

Във внесения от МС законопроект, който беше приет на първо четене, се предлага се прецизиране на нормите за освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради със сертификати за клас на енергопотребление В, C и D по Закона за енергийната ефективност. За целта се предлага освобождаването да се извършва за максимален срок от 10 г. след санирането на сградите.

В текстовете е записано още данъчно облекчение да ползват собствениците на превозни средства, съобразно екологичните стандарти за емисиите парникови газове. Предлага се облекчението да бъде в размер 30 на сто или 50 на сто, в зависимост от категориите МПС и екологичните стандарти.

Законопроектът предвижда още да бъдат освободени от данък върху недвижимите имоти, данък при придобиване на имущество, както и от такса смет храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания.

Тази точка предизвика истинска полемика при предишните обсъждания. ГЕРБ са за освобождаването на храмовете, но настояват, че с този законопроект се изземат правомощия от общините. "Атака" също имаше забележки към текста.
Според Магдалена Ташева от националистите реверансът към другите вероизповедания обезсмисля Конституцията, в която е записано, че традиционната религия в България е източното православие.

В закона се предлага от 2015 г. да отпадне възможността общините да определят размера на таксата за битови отпадъци на база данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.
Широкото използване на данъчната оценка при изчислението на таксата води до несправедливо определяне на размера, което е предпоставка за ниска събираемост, се мотивират вносителите на закона. Предлага се промяната да влезе в сила от 1 януари 2015 г., с което ще се осигури време на заинтересованите страни да преминат към нова методика, която да има пряка връзка с извършените разходи за услугата.

В закона се предлага още студентските общежития, считано от 1 януари 2014 г., да се третират като жилищни имоти с цел облагане с данък върху недвижимите имоти, тъй като в момента те се класифицират като нежилищни, а се ползват за живеене от студентите.

Текстовете предвиждат още на едноличните търговци да се налага имуществена санкция, а не глоба, както е в действащия закон, което е в противоречие с принципите, заложени в Закона за административните нарушения и наказания.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още