IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2014 ще гарантира увеличение на собствените приходи на общините

Премиерът Пламен Орешарски обеща повече средства за местната власт догодина

13:03 | 14.10.13 г.
Бюджет 2014 ще гарантира увеличение на собствените приходи на общините

Над 60% от инвестициите в България се извършват от общините, но диалогът с централната власт трябва да се подобри. Това заяви председателят на Национално сдружение на общините Тодор Попов пред БНР. Той направи коментар във връзка с вчерашната среща на сдружението с Пламен Орешарски, на която премиерът обеща повече средства за общините в държавния бюджет за 2014 г.

"Централната власт трябва да покаже по-сериозно отношение към местната и считам, че са налице тези симптоми. Премиерът заяви, че местните власти ще бъдат акцент в бюджета за 2014 г., което все пак е важен момент", коментира Попов.

По думите му споразуменията между правителството и общините в по-голямата си степен са само плод на едно възпитано отношение между местната и централната власт. "Надявам се занапред да не бъде така", посочи Попов.

"И централната, и местната власт осъзнават, че ние сме страната на една и съща монета и нашият интерес е общ, така че няма смисъл да се правим на по-католици от папата", коментира още Попов.

Попов обясни, че общините са бенефициенти на повече от 60% от средствата от ЕС. "Усвояемостта на тези средства, спрямо средно за ЕС, в България в никакъв случай не е по-лошо, а и няма държава, която е усвоила 100% от европейските средства. Това практически не е възможно", обясни Попов.

Според вчерашното изявление на премиера в проектобюджета за следващата година се предвижда увеличаване на единните разходни стандарти за делегирани от държавата дейности, като са разчетени допълнителни средства за образованието в средните училища.

От думите на премиера стана още ясно, че повече средства ще бъдат заделени и за капиталови разходи, за ремонти и за изграждане на общински пътища. Общините ще могат да получават по-голям финансов ресурс и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за екопроекти.

Премиерът коментира още, че в новата годишна финансова рамка се очаква увеличение на собствените приходи на общините. Според него ще има допълнителни положителни ефекти върху собствените приходи в резултат на промени в Закона за местните данъци и такси.

Кабинетът ще търси и по-ефективна подкрепа за общините в затруднено финансово положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още