IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът защитава новата такса за ВЕИ производители

Искът на президента пред Конституционния съд е неоснователен, заявяват от Министерския съвет

13:25 | 19.02.14 г.
Кабинетът защитава новата такса за ВЕИ производители

Кабинетът е готов със становището си пред Конституционния съд по делото, образувано по искане на президента Росен Плевнелиев за т.нар. „данък слънце“, стана ясно след заседанието на Министерския съвет днес.

Припомняме, че държавният глава сезира Конституционния съд по отношение на таксата с мотива, че тя нарушава Конституцията в частта й, гарантираща равни условия за развитие на стопанска дейност, както и че таксата се налага, въпреки че срещу нея не стоят услуги от страна на държавата.

Опасенията на Росен Плевнелиев са и, че новата такса има обратно действие – с нея ще бъдат облагани дори и производителите, сключили договори с държавата преди години. Конституционният съд прие да разгледа делото. 

Според управляващите обаче мотивите на президента са неоснователни и трябва да бъдат отхвърлени.

Въвеждането на такса за производството на ток от вятърна и слънчева енергия не води до промяна на сключените договори за изкупуването й, аргументират се те.

От кабинета посочват, че в конкретния случай въведената такса има възпираща функция по отношение на по-нататъшното нарастване на производството на ток от възобновяеми източници. Тя има и балансираща функция по отношение на производството и потреблението на тази енергия.

Правото да се упражнява или не определена дейност е въпрос на свободен избор на всеки стопански субект. Веднъж обаче направил своя избор, стопанският субект е подчинен на съответния режим, напомнят от правителството.

От там изтъкват още, че цените на произведената електрическа енергия от ВЕИ не се определят на пазарен принцип и когато някой е избрал да участва на регулирания пазар, е избрал и режима за съответния източник – слънце, вятър и т.н.

Равнопоставеност не означава недопустимост на специфичен правен режим за осъществяване на определена дейност, каквото е например производството на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия. Държавата може да установи режим, специален за определена група стопански субекти и това не е противоконституционно, стига отношението към всички субекти в съответната група да е еднакво.

Равенството не изключва диференциация, при положение, че диференциращият признак не е дискриминационен, пише още в мотивите на кабинета до Конституционния съд.

Преди време премиерът Пламен Орешарски заяви, че таксата за производителите на електричество от възобновяеми източници е въведена, за да оцелее Националната електрическа компания. Той беше категоричен, че производителите на електричество от ВЕИ ще бъдат обложени допълнително и ако Конституционния съд отмени таксата, ще бъде приложена друга форма. 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още